Francoska policija zaradi avtomobila s plinskimi jeklenkami aretirala še tri osumljenke

Francoska policija je v okviru preiskave zapuščenega avtomobila s plinskimi jeklenkami v središču Pariza v četrtek aretirala tri osumljenke, ki so načrtovale nove napade. Med aretacijo je ena od osumljenk z nožem napadla policista, nato pa so nanjo streljali policisti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

PARIZ > Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je dejal, da so tri ženske, stare 39, 23 in 19 let, načrtovale “nova nasilna in skorajšnja dejanja”.

Osumljenka, na katero so streljali policisti, je po virih blizu preiskave hčerka lastnika vozila in naj bi bila povezana s skrajno skupino Islamska država.

Očividec, ki je ženske videl tik pred aretacijo v kraju Boussy-Saint-Antoine, južno od Pariza, je dejal, da so bile videti “zaskrbljene in da so ves čas oprezale naokoli”.

Zaradi zapuščenega avtomobila s plinskimi jeklenkami v bližini pariške katedrale Notre Dame je policija že aretirala štiri ljudi, brata in njuni prijateljici. Prvi par, 34-letnik in 29-letnica, je v zaporu od torka in je bil francoskim oblastem že znan zaradi povezav z radikalnim islamizmom. Policija je v sredo zvečer aretirala še drug par, mlajšega, 26-let starega brata in njegovo prijateljico iste starosti.

Blizu znamenite katedrale so minuli konec tedna odkrili vozilo peugeot 607, v katerem je bilo šest plinskih jeklenk. V vozilu niso odkrili sprožilca. Na sumljivo vozilo je opozoril uslužbenec bližnjega lokala. Vozilo z jeklenkami na zadnjih sedežih je zapuščeno stalo na obrežju Sene nasproti notredamske katedrale. Imelo je prižgane vse štiri smerne kazalce in je bilo brez registrskih tablic.

V Franciji so po nizu terorističnih napadov v zadnjem letu dni in pol, za katere je odgovornost prevzela skrajna sunitska skupina Islamska država, v pripravljenosti.

Gotska katedrala Notre Dame je ena izmed glavnih turističnih znamenitosti Pariza. Vsako leto jo obišče 13 milijonov ljudi.

STA


Najbolj brano