Francoska policija prijela sedmerico, ki je pripravljala teroristične napade

Francoska policija je ta konec tedna prijela sedem osumljencev, ki naj bi pripravljali teroristične napade v Strasbourgu in Marseillu, je danes razkril francoski notranji minister Bernard Cazeneuve. Osumljenci so francoskega, maroškega in afganistanskega porekla, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal na novinarski konferenci.

Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia/Kevin B.
Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia/Kevin B.

PARIZ > Osumljenci so stari med 29 in 37 let, z njihovo aretacijo pa so “preprečili dolgo načrtovan teroristični napad na naših tleh”, je povedal Bernard Cazeneuve.

“Teroristična grožnja na naših tleh še nikoli ni bila tako velika,” je poudaril. Hkrati pa je dodal, da ničelnega tveganja ni mogoče zagotoviti in “kdorkoli to trdi, laže francoskemu ljudstvu”.

Minister je sicer še povedal, da je bil od sedmerice prijetih le eden znan francoskim obveščevalcem. O maroškem osumljencu, ki ni imel prebivališča v Franciji, pa je Pariz obvestila “partnerska država”, je povedal Cazeneuve.

Osumljence so prijeli v noči na nedeljo v Strasbourgu na vzhodu in v Marseillu na jugu Francije, o štirih aretiranih so javnost obvestili že v nedeljo.

Preiskavo, v okviru katere so prijeli sedmerico, je protiteroristični oddelek notranjega ministrstva vodil več kot osem mesecev, je dodal Cazeneuve. Kot je nadaljeval, nameravajo sedaj ugotoviti vloge oziroma naloge vseh prijetih in ali so imeli za cilj izvesti sočasne napade na različnih krajih v Franciji.

Od začetka leta so v Franciji prijeli 418 osumljenih povezav s terorističnimi omrežji

Pet ljudi, ki so bili povezani z isto teroristično mrežo, so v prvem nizu aretacij prijeli že 14. junija, malo pred začetkom evropskega nogometnega prvenstva v Franciji, je še razkril minister. Dva izmed teh petih aretiranih v tej prvi operaciji so zaprli.

Francija je sicer samo novembra prijela 43 osumljencev, ki naj bi se pripravljali na teroristični napad. Osemindvajset med njimi so jih takoj ovadili. “Vse to je preprečilo napade in tragedije,” je še dejal francoski notranji minister.

Od začetka leta so v Franciji prijeli kar 418 osumljenih povezav s terorističnimi omrežji. Od 1. septembra pa so aretirali 143 ljudi, od katerih so jih 52 zaprli, za 21 pa odredili sodno pridržanje.

Francija se že skoraj dve leti sooča z džihadistično grožnjo brez primere, od napadov na uredništvo časnika Charlie Hebdo januarja lani pa je bila priča trem grozljivim terorističnim dejanjem in nekaj manjšim napadom, ki so jih prav tako navdahnili islamistični teroristi.

V Strasbourgu posebna pozornost na tradicionalnem božičnem sejmu

Novembra lani je bilo v Parizu in predmestjih v nizu terorističnih napadov ubitih 130 ljudi, julija letos pa je napadalec v Nici s tovornjakom do smrti povozil 86 ljudi. V državi od napadov novembra lani vladajo izredne razmere.

V pripravljenosti so trenutno še posebej v Strasbourgu, kjer bo v petek vrata odprl tradicionalni božični sejem. Tamkajšnje oblasti so sicer javnost v začetku meseca obvestile, da bo prireditev, ki vsako leto pritegne dva milijona obiskovalcev, odpadla, če bodo obstajale resne grožnje terorističnega napada.slo

Kot navaja nemška tiskovna agencija dpa, bi lahko prav konec tedna prijeti osumljenci načrtovali napad na strasbourški božični sejem. Božični sejem v Strasbourgu je v preteklosti že bil na muhi teroristov. Francoske oblasti so decembra 2000 preprečile napad z eksplozivnimi sredstvi, ki ga je pripravljala neka alžirska skupina.

STA


Najbolj brano