Francoska policija išče napadalce

Francoske oblasti bodo uporabile vsa razpoložljiva sredstva, da poiščejo tri napadalce, ki stojijo za današnjim barbarskim napadom na sedež francoskega satiričnega tednika Charlie Hebdo, je napovedal francoski notranji minister Bernard Cazeneuve. “Francozi bodo sproti obveščeni o poteku preiskave,” je še dejal.

Francoske oblasti bodo uporabile vsa razpoložljiva sredstva, da poiščejo tri napadalce, ki stojijo za današnjim barbarskim napadom na sedež francoskega satiričnega tednika Charlie Hebdo, je napovedal francoski notranji minister Bernard Cazeneuve.
Francoske oblasti bodo uporabile vsa razpoložljiva sredstva, da poiščejo tri napadalce, ki stojijo za današnjim barbarskim napadom na sedež francoskega satiričnega tednika Charlie Hebdo, je napovedal francoski notranji minister Bernard Cazeneuve. 

PARIZ > V današnjem terorističnem napadu na satirični časnik Charlie Hebdo so bili ubiti štirje njegovi karikaturisti, med njimi tudi urednik časnika Stephane Charbonnier, znan pod vzdevkom Charb, je navedbe francoskega časnika Le Figaro potrdil sodni vir.

Spodaj lahko sledite dogajanju v živo.

Charb je v preteklosti že večkrat prejel grožnje s smrtjo in je imel policijsko zaščito. Poleg njega so bili v napadu ubiti karikaturisti Cabu, Tignous in Wolinski, je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil sodni vir, ki je pojasnil, da je mrtve identificiral eden od preživelih na prizorišču zločina. Napad je terjal še osem smrtnih žrtev, sedem ljudi je bilo ranjenih, od tega štirje huje.

Bernard Cazeneuve je prvič omenil tri napadalce za napadom, medtem ko je bilo doslej govora o dveh. Napad s kalašnikovkami se je zgodil v dopoldanskih urah na sedežu uredništva tednika Charlie Hebdo, ki je v preteklosti s karikaturami muslimanskega preroka Mohameda večkrat razburil muslimane.

Video posnetki prikazujejo dva napadalca, ki sta s prizorišča napada pobegnila s črnim citroenom C3, a sta ga kasneje zamenjala. Še vedno sta na begu.

Francoski predsednik Francois Hollande je napad najostreje obsodil, za 20. uro zvečer pa je napovedal nagovor narodu. V obsodbi so se mu pridružili voditelji in organizacije z vsega sveta.

Med žrtvami napada so najmanj štirje karikaturisti, vključno z urednikom tednika Stephanom Charbonnierjem. Med žrtvami je tudi delničar tednika, ekonomist Bernard Maris.

Glede na navedbe bolniških virov sta napadalca eno osebo ubila v pritličju stavbe, nato sta se povzpela v prvo nadstropje, kjer sta vstopila v prostor, poznan kot tiskarna. Tam so našli trupla drugo na drugem, poroča francoski časnik Le Figaro.

Napadalca sta se sprva zmotila glede naslova in sta vstopila v stavbo na naslovu Nicolas Appert 6, kjer so jima povedali, da je sedež tednika na številki 10. Vstopila sta med uredniškim sestankom.

Ena od karikaturistk tednika, Coco, je za francoske medije povedala, da sta jo zamaskirana moška pred vhodom v stavbo prisilila, da je vtipkala kodo za vstop, nakar sta pet minut streljala na prisotne. Govorila sta francosko.

Najintenzivneje naj bi napadalce trenutno iskali na območju pariškega predmestja Seine-Saint Denis. Policija poziva vse očividce, naj jim sporočijo, kar vedo o napadu.

STA


Najbolj brano