Francoska Cerkev napovedala razjasnitev vseh primerov pedofilije

Francoska škofovska konferenca je danes napovedala, da bodo razjasnili vse primere pedofilije francoskih duhovnikov, tudi iz preteklosti. V ta namen bodo oblikovali posebne skupine, ki bodo prisluhnile žrtvam spolnih zlorab duhovnikov, in neodvisno komisijo, ki bo primere preiskovala. Vodil jo bo laik.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

PARIZ > Predsednik francoske škofovske konference, nadškof Georges Pontier je ob tem pojasnil, da bodo posebne skupine, ki bodo prisluhnile žrtvam spolnih zlorab duhovnikov, vzpostavili v vsaki škofiji.

Ukrepe je napovedal, potem ko je primer nadškofa Lyona Philippa Barbarina znova odprl razpravo o spolnih zlorabah otrok v francoski katoliški cerkvi.

Barbarin, ki je nadškof Lyona od leta 2002, je predmet dveh preiskav, ker tožilstvu ni prijavil duhovnika Bernarda Preynata, ki je priznal, da je pred več kot 25 leti spolno zlorabljal skavte, za katere je skrbel na območju Lyona. Preynata so obtožili januarja letos, potem ko je priznal te spolne zlorabe.

Skupina žrtev je kritizirala Barbarina, ker Preynata ni prijavil oblastem, čeprav je bil že leta 2007 seznanjen z obtožbami o njegovih spolnih zlorabah. Škofija ga je razrešila šele lani.

Po njegovem primeru so prišle na dan še druge obtožbe o spolnih zlorabah duhovnikov v lyonski škofiji.

Barbarin, ki je ena najbolj vplivnih oseb v francoski katoliški cerkvi, je marca dejal, da ni nikoli prikrival pedofilije. Po vse večjih pritiskih pa je prosil odpuščanja zaradi Preynatovih zločinov, a vztrajal, da ni storil ničesar narobe.

Nadškof Pontier je v današnjem prispevku za časnik Le Monde poudaril, da "sedaj Cerkev bolje razume globino bolečine," ki jo povzroči spolna zloraba, ter priznal, da niso vedno najbolje obravnavali primerov. Dodal je, da "morajo v celoti sodelovati s pravosodjem ter odprto in skrbno poslušati žrtve".

Katoliško cerkev v zadnjih letih pretresajo pedofilski škandali duhovnikov, še posebej na Irskem, v ZDA in Mehiki.

Papež Frančišek je dejal, da je obravnava teh primerov vitalnega pomena za verodostojnost Cerkve in da je treba proti storilcem uvesti sankcije.

STA


Najbolj brano