Francija zavrnila prošnjo Assanga za azil

Francija je danes zavrnila prošnjo za azil ustanovitelja spletne strani Wikileaks Juliana Assanga ob oceni, da mu trenutno ne grozi nevarnost. Assange je za dodelitev azila v četrtek zaprosil v pismu francoskega predsednika Francoisa Hollanda.

Julian Assange Foto: Wikipedia
Julian Assange Foto: Wikipedia

PARIZ > V pismu predsedniku Francoisu Hollandu, ki ga je danes objavil francoski časnik Le Monde, se je Julian Assange označil za “novinarja, ki ga ameriške oblasti politično preganjajo in mu grozijo s smrtjo zaradi njegovega profesionalnega delovanja”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iz urada francoskega predsednika so sporočili, da Francija glede na pravne elemente in materialne pogoje Assanga njegovi prošnji ne more ugoditi, saj mu ne grozi takojšnja nevarnost. Zanj je tudi izdan evropski zaporni nalog, so dodali.

Avstralec Assange, ki je danes dopolnil 44 let, je že več kot tri leta v ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, kamor se je zatekel, da bi se izognil izročitvi Švedski, kjer ga sumijo posilstva in spolnega napada, ki ju zanika. Boji se, da bi ga Švedska nato izročila ZDA, kjer mu grozi sojenje zaradi objav 500.000 zaupnih vojaških dokumentov o vojni v Afganistanu in Iraku ter 250.000 diplomatskih depeš na Wikileaksu.

STA


Najbolj brano