Francija preprečila zaroto IS, organizirano iz tujine

Teroristični osumljenci, ki so jih v Franciji aretirali prejšnji konec tedna, so bili podporniki skrajne Islamske države in so pripravljali napad na območju Pariza 1. decembra. Ta napad je bil organiziran z “iraško-sirskega območja”, je danes razkril francoski tožilec Francois Molins.

Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia/Kevin B.
Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia/Kevin B.

PARIZ > Po racijah v Strasbourgu in Marseillu pretekli vikend je policija odkrila avtomatsko orožje, ugotovila pa je tudi, da so osumljenci načrtovali napad na območju Pariza prihodnji četrtek, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na novinarski konferenci poudaril Francois Molins.

Francoska policija je v omenjenih racijah prijela sedem moških, so v ponedeljek sporočile francoske oblasti. Dva med njimi so medtem izpustili na prostost. Peterico - štiri Francoze in Maročana - so danes privedli pred sodišče, Molins pa pričakuje, da bodo za boj proti terorizmu pristojni sodniki zanje izdali obtožnico.

Napad so pripravljali dalj časa

Osumljenci so po besedah Molinsa prisegli zvestobo IS in so bili v stiku z “naročnikom (napada) z iraško-sirskega območja”. Napad so pripravljali dalj časa. Kot je še poudaril, je gradivo, ki so ga preiskovalci zasegli v Strasbourgu, razkrilo zelo jasne pisne prisege IS, ki tudi slavijo mučeniško smrt.

“Odred v Strasbourgu, pa tudi posameznik, ki so ga prijeli v Marseillu, sta imela skupna navodila, ki jih je prek kriptiranih aplikacij naročnik posredoval z iraško-sirskega območja,” je pojasnil Molins.

Preiskovalci so še ugotovili, da je strasbourška skupina pripravljala napad na Pariz 1. decembra, za zdaj pa niso odkrili točne tarče med tistimi, o katerih je skupina razmišljala, je dodal Molins.

Na internetu so raziskovali kraje

Vir blizu preiskavi je pred tem za AFP razkril, da so člani te teroristične celice na internetu raziskovali kakih deset krajev v oziroma blizu Pariza, ki bi lahko bili potencialne tarče.

Med njimi so bili sedež pravosodne policije v osrčju Pariza, božični sejem na Elizejskih poljanah, zabaviščni park Disneyland Paris, terase kavarn na severovzhodu francoske prestolnice, postaja pariške podzemne železnice in več verskih objektov.

Francija je bila v zadnjih dveh letih tarča niza džihadističnih napadov, v katerih je od januarja 2015 umrlo 238 ljudi. Odgovornost za večino terorističnih napadov je prevzela IS.

STA


Najbolj brano