Francija po napadu v Nici vpoklicala 12.000 rezervistov

Francija je po četrtkovem napadu v Nici, v katerem je bilo ubitih najmanj 84 ljudi, za okrepitev varnosti vpoklicala 12.000 rezervnih policistov. Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je v soboto zvečer pozval vse domoljubne Francoze, naj se prijavijo za rezerviste, da bodo pomagali varovati meje države.

Francija je po četrtkovem napadu v Nici, v katerem je bilo 
ubitih najmanj 84 ljudi, za okrepitev varnosti vpoklicala 
12.000 rezervnih policistov. Foto: © Eric Gaillard / Reuters
Francija je po četrtkovem napadu v Nici, v katerem je bilo ubitih najmanj 84 ljudi, za okrepitev varnosti vpoklicala 12.000 rezervnih policistov. Foto: © Eric Gaillard / Reuters

PARIZ > Francija, ki je po napadu v soboto začela tridnevno žalovanje, ima po poročanju britanskega BBC po državi razvrščenih okoli 120.000 policistov in vojakov. Med 12.000 rezervisti je 9000 pripadnikov vojaške policije in še 3000 policistov.

Francoz tunizijskega porekla, 31-letni Mohamed Lahouaie Bouhlel, je v četrtek zvečer z 19-tonskim tovornjakom hladilnikom skozi množico, zbrano na Promenade des Anglais ob praznovanju državnega praznika ob obletnici padca Bastilje, divjal med ljudmi dva kilometra, preden so ga ubili policisti. V množico je zapeljal kmalu po koncu velikega ognjemeta, s katerim so končali praznovanje.

Po podatkih francoskih oblasti je v napadu umrlo najmanj 84 ljudi, od tega deset otrok oziroma najstnikov, okoli 200 ljudi je ranjenih. Med žrtvami naj bi bilo veliko tujcev, med katerimi pa po podatkih slovenskega zunanjega ministrstva ni Slovencev.

Odgovornost za napad v Nici je v soboto prevzela džihadistična skupina Islamska država (IS).

STA


Najbolj brano