Članice EU podprle prošnjo Francije za vojaško pomoč

Francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian je po terorističnih napadih v Parizu danes v Bruslju zaprosil ostale članice EU za pomoč v francoskih vojaških operacijah v tujini in v boju proti skrajni sunitski skupini Islamska država (IS). Obrambni ministri držav unije so njegovo prošnjo soglasno podprli.

Število vpletenih v teroristične napade v Parizu še vedno ni 
znano, je danes dejal francoski premier Manuel Valls.
Število vpletenih v teroristične napade v Parizu še vedno ni znano, je danes dejal francoski premier Manuel Valls. 

BRUSELJ > “Francija je zaprosila za pomoč v skladu s členom 42.7. Gre za člen, ki v zgodovini naše unije še ni bil uporabljen,” je na novinarski konferenci v Bruslju dejala visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini.

“Danes je EU prek glasov vseh držav članic soglasno izrazila najmočnejšo podporo in pripravljenost, da nudi potrebno pomoč,” je dejala na skupni konferenci s francoskim obrambnim ministrom.

Pri členu 42.7 gre za člen pogodbe EU oziroma klavzule o vzajemni obrambi, ki predvideva pomoč držav unije članici, ki je žrtev oboroženega napada na njenem ozemlju, in to z vsemi sredstvi, ki so jim na voljo.

Gre za prvi primer, ko je članica unije zaprosila za uporabo tega člena, vsebinsko podobnega 5. členu severnoatlanstke pogodbe.

Po navedbah virov blizu ministra je francoski minister kolegom iz držav članic unije danes dejal, da Francija v operacijah ne more delovati sama.

“Francija bi rada prosila evropske partnerke za njihovo dvostransko podporo v skladu z njihovimi zmožnostmi v boju proti Daeshu v Iraku in Siriji ter za okrepljeno vojaško sodelovanje v vseh operacijah, v katerih sodeluje Francija,” je po poročanju AFP pojasnil minister.

Kot je kasneje dejala Mogherinijeva, bo Francija v prihodnjih urah in dneh v “dvostranskih stikih”, v katerih bo pojasnila, kakšno pomoč in podporo potrebuje. “(...) in EU bo zagotovila največjo močno učinkovitost v našem skupnem odgovoru,” je zatrdila.

Francoski minister je potrdil, da bo imela Francija v prihodnjih urah dvostranske pogovore z drugimi evropskimi državami. Pomoč bi bila lahko bodisi v obliki podpore francoskim letalskim napadom v Siriji, lahko pa tudi drugod, saj, kot je dejal Le Drian, Francija “ne more biti povsod ob istem času”.

V Bruslju se sicer danes sestajajo obrambni ministri EU, na srečanju sodeluje tudi slovenska ministrica Andreja Katič.

Število vpletenih v napade v Parizu še vedno neznanka

Število vpletenih v teroristične napade v Parizu še vedno ni znano, je danes dejal francoski premier Manuel Valls. Preiskava se po njegovih besedah trenutno osredotoča na možnost, da so v Franciji in Belgiji sokrivci doslej znanih napadalcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“V tem trenutku ne vemo, ali obstajajo sokrivci tistih, ki so ubijali, tistih, ki so zagrešili to grozodejstvo nad Parizom,” je za radio France Inter dejal Valls in dodal, da so morebiti v Franciji in Belgiji še posamezniki, ki so povezani z napadi.

“Sedaj se tako moramo osredotočiti na preiskavo,” je poudaril. “Ali sta bili dve ali tri ekipe, kako so delovale, kaj se je zgodilo na Stade de France, preiskava se nadaljuje,” je dodal.

“Cilj je ne le uničiti Daech (...), ampak tudi aretirati, pripreti (krivce) in razumeti, kaj se je v resnici zgodilo,” je še dodal.

V petkovih napadih je bilo ubitih sedem napadalcev, preiskovalci pa še vedno iščejo Salaha Abdeslama, ki naj bi bil osmi moški, ki je neposredno sodeloval pri napadih. Zanj je razpisana mednarodna tiralica.

Po mnenju preiskovalcev je Abdeslam, čigar brat je eden izmed ubitih napadalcev, blizu belgijskemu džihadistu Abdelhamidu Abaaoudu. Ta naj bi bil trenutno v Siriji, sumijo pa ga, da je dejanski organizator smrtonosnih napadov, v katerih je umrlo 129 ljudi.

Hollande se bo srečal s Putinom in Obamo

Valls je danes še potrdil, da se bo francoski predsednik Francois Hollande prihodnji teden srečal tako z ameriškim kot ruskim predsednikom, s katerima bo poskušal oblikovati enotno koalicijo proti skrajni skupini Islamska država. Z Barackom Obamo se bo sestal v Washingtonu, z Vladimirjem Putinom pa v Moskvi.

Trenutno je v luči nedavnih terorističnih napadov na obisku v Parizu ameriški zunanji minister John Kerry, ki je napovedal, da bodo ZDA stale ob strani Franciji v prizadevanjih poraziti IS.

Ta je prevzela odgovornost tako za petkove krvave teroristične napade v francoski prestolnici, kot tudi za strmoglavljenje ruskega letala 31. oktobra nad Sinajem.

Rusija je danes sporočila, da je dejansko šlo za teroristični napad, Putin pa je napovedal okrepitev letalskih napadov v Siriji.

STA


Najbolj brano