Francija odprla arhive glede genocida v Ruandi

Francija je v torek odprla arhive Elizejske palače, ki se nanašajo na genocid v Ruandi leta 1994. Kigali obtožuje Pariz posredne vloge pri genocidu. Arhivi vsebujejo dokumente diplomatskih in vojaških svetovalcev ter zapisnike z ministrskih zasedanj in obrambnih srečanj. Na voljo bodo raziskovalcem in združenjem žrtev.

Pariz Foto: Peter Maraž
Pariz Foto: Peter Maraž

PARIZ > V genocidu v Ruandi leta 1994 je umrlo več kot 800.000 ljudi, večinoma Tutsijev in zmernih Hutujev. Francija je v preteklosti po navedbah britanske mreže BBC že priznala napake v zvezi z genocidom, je pa zanikala trditve Ruande o sokrivdi. Po navedbah Pariza so francoske sile delovale za zaščito civilistov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odnosi med Francijo in Ruando so bili zaradi trditev ruandskega predsednika Paula Kagameja, da je Pariz podpiral hutujsko vlado, ki je izvajala množične umore, v celoti zamrznjeni med letoma 2006 in 2009. Kagame je tudi lani, ob 20. obletnic genocida, dejal, da Francija ni storila dovolj za zaščito življenj in je bila dejavno soudeležena v pokolu Tutsijev.

Francija je odločitev o odprtju arhivov objavila 7. aprila, na dan 21. obletnice začetka genocida.

Nasilje v Ruandi je vzpodbudila smrt ruandskega predsednika Juvenala Habyarimana, Hutuja, ki je bil ubit, ko so sestrelili njegovo letalo.

Odločitev o odprtju arhivov je ločena zadeva od 20 pravdnih postopkov, ki jih je zaradi zločinov proti človečnosti sprožil Pariz. Enemu od osumljencev za genocid Pascalu Simbikangwi so sodili v Parizu in ga marca lani obsodili na 25 let zaporne kazni.

STA


Najbolj brano