Francija napovedala nove protiteroristične ukrepe

Francoski premier Manuel Valls je danes predstavil vrsto protiterorističnih ukrepov, za katere bodo v prihodnjih treh letih namenili 735 milijonov evrov. Ob tem je izpostavil, da bi morale varnostne službe zaradi vpletenosti v teroristične mreže nadzirati skoraj 3000 ljudi.

Francoski premier Manuel Valls je danes predstavil vrsto protiterorističnih ukrepov, za katere bodo v prihodnjih treh letih namenili 735 milijonov evrov.  Foto: Wikipedia
Francoski premier Manuel Valls je danes predstavil vrsto protiterorističnih ukrepov, za katere bodo v prihodnjih treh letih namenili 735 milijonov evrov.  Foto: Wikipedia

PARIZ > Na novinarski konferenci v Parizu je Manuel Valls izpostavil, da morajo zaradi vpletenosti v teroristične mreže v Siriji in Iraku sedaj v Franciji nadzirati 1300 ljudi, tako tujcev kot Francozov. Pri tem je izpostavil, da je njihovo število v zadnjem letu naraslo za kar 130 odstotkov.

Tem je treba prišteti še 400 do 500 oseb, ki so vpletene v starejše teroristične mreže ali mreže, ki zadevajo druge države, kot tudi glavne osebnosti v frankofonskem džihadizmu na svetovnem spletu. “To je skoraj 3000 ljudi, ki jih je treba nadzirati,” je pojasnil.

2680 novih zaposlitev

Med ukrepi, ki jih bodo v Franciji uvedli v prihodnjih treh letih za okrepitev nadzora džihadistov in zmanjšanje radikalizacije, je napovedal dodatnih 2680 novih zaposlitev, od tega 1400 na notranjem ministrstvu, predvsem v obveščevalnih službah, 950 na pravosodnem ministrstvu in 250 na obrambnem ministrstvu. Za to bodo namenili 425 milijonov evrov. Predlog zakona o varnostnih službah bo v parlamentu marca.

V zaporih bodo ob sedanjih 182 imamih zaposlili še dodatnih 60. V zaporih, kjer naj bi se radikalizirala dva od treh napadalcev, ki so pred dvema tednoma izvedli teroristične napade v Parizu in ubili 17 ljudi, bodo uvedli posebne oddelke za zaprte skrajneže.

V prihodnjih dneh bo začela delovati spletna stran, na kateri bo vlada javnost seznanjala z ukrepi za boj proti novačenju džihadistov, predvsem mladih, je še dejal premier in dodal, da bodo v prihodnjih treh letih za preprečevanje radikalizacije namenili 60 milijonov evrov.

Skupna baza podatkov letalskih potnikov

Valls je napovedal še okrepitev protiteroristične zakonodaje, oblikovanje kartotek za osebe, obtožene ali obsojene terorizma, pa tudi povečanje sredstev za nadzor nad “spletnim džihadizmom” in preiskave kaznivih dejanj na spletu. Napovedal je še okrepitev dela z operaterji interneta, tudi v evropskem okviru.

Septembra 2015 pa bo po njegovih besedah v Franciji vzpostavljena skupna baza podatkov letalskih potnikov, o kateri se pogovarjajo v Evropskem parlamentu.

STA


Najbolj brano