Francija izvedla prve zračne napade na IS v Siriji

Francija je danes izvedla prve zračne napade na skrajno skupino Islamska država v Siriji. Francoska vojaška letala so do zdaj sodelovala samo pri napadih na IS v sosednjem Iraku.

Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia
Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia

PARIZ > Iz urada francoskega predsednika Francoisa Hollanda so sporočili, da so bile tarče napadov določene med izvidniškimi poleti, ki so jih izvajali od 8. septembra. Napadi so bili usklajeni z regionalnimi partnerji, so dodali.

“Napadli bomo vsakič, ko bo ogrožena naša nacionalna varnost,” so napovedali v Elizejski palači.

V uradu francoskega predsednika ob tem pozivajo k “celoviti rešitvi za sirski kaos”, kjer je treba zaščititi civilno prebivalstvo pred vsemi oblikami nasilja - pred Islamsko državo in drugimi terorističnimi skupinami, pa tudi pred morilskim bombardiranjem režima sirskega predsednika Bašarja al Asada, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Francoski predsednik Francois Hollande, ki se New Yorku udeležuje zasedanje Generalne skupščine ZN, je pojasnil, da je šest francoskih vojaških letal napadlo vadišče IS na vzhodu Sirije. “Naše sile so zadele tarčo” blizu mesta Deir Ezor in jo povsem uničile, je dejal.

Hollande je še poudaril, da nihče ne bi smel biti izključen iz pogovorov o končanju vojne v Siriji. “Francija se pogovarja z vsemi in nihče ni potisnjen na stran,” je zatrdil, s čimer je nakazal, da se je Pariz o končanju sirskega konflikta pripravljen pogovarjati tudi s sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom.

STA


Najbolj brano