Francija in Nemčija pozivata k reviziji azilnih načrtov EU

Francija in Nemčija sta danes pozvali k reviziji načrta Evropske komisije o razporeditvi prosilcev azila, češ da ni dovolj uravnotežen. Kot sta v skupni izjavi zapisala francoski in nemški notranji minister, so, ko gre za razporeditev migrantov, za dosego ravnovesja med odgovornostjo in solidarnostjo na evropski ravni potrebne globoke razprave.

Fotografija je simbolična. Foto: Morh
Fotografija je simbolična. Foto: Morh

BERLIN, PARIZ> Pri tem bi bilo po mnenju ministrov Bernarda Cazeneuva in Thomasa de Maiziera treba upoštevati prizadevanja, ki so jih države pri sprejemanju prosilcev azila že izvedle, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Evropska komisija je članice v sredo pozvala, naj sprejmejo 20.000 beguncev iz Sirije, ki so razseljeni izven Evrope, in še 40.000 prosilcev azila iz Sirije in Eritreje, ki so sedaj nameščeni v Italiji in Grčiji.

Razporeditev bi bila v skladu z načrti Bruslja podvržena kompleksnim pravilom, kot so ekonomsko stanje, število prebivalcev, stopnja brezposelnosti in število že sprejetih beguncev v posamični državi.

Ukrepi za okrepitev nadzora na zunanjih mejah unije

A Berlin in Pariz vztrajata, da je dodatna solidarnost mogoča le, če bodo članice, ki so prva vstopna točka migrantov, ob pomoči iz evropskega proračuna sprejele vse mogoče finančne in zakonske ukrepe za okrepitev nadzora na zunanjih mejah unije.

Francija in Nemčija ob tem predlagata ustanovitev tako imenovanih žariščnih točk za obdelavo prosilcev za azil blizu kraja, kjer so vstopili na ozemlje EU. Tam bi jih identificirali in se nato odločili, kje jih namestiti. “Del prosilcev za azil, ki očitno potrebujejo zaščito, bi premestili v druge članice, pri čemer bi se držali dogovorjene sheme razporeditve,” izhaja in nemško-francoskega predloga.

“Nezakonite” migrante bi medtem v skladu s predlogom hitro vrnili ali premestili. Pri tem bi bilo treba vzpostaviti boljše stike z njihovimi državami izvora, kar bi olajšalo proces vračanja.

“Ko gre za migrante, ki ne sodijo ne v eno ne drugo kategorijo, bi njihove razmere znova preučili v okviru skupnih azilnih postopkov, in sicer v državi, v kateri so vstopili na ozemlje EU,” dodaja predlog.

Omejitev sekundarnega gibanja migrantov

Pariz in Berlin obenem pozivata k rešitvam za omejitev “sekundarnega gibanja migrantov”, ki ogroža idejo delitve bremen med članicami EU.

V Evropski komisiji so v odzivu na poziv nakazali pripravljenost, da se prilagodijo pričakovanjem držav članic. Komisija je “pripravljena in odprta za razpravo o kriterijih za porazdelitev”, je danes v Bruslju dejala njena tiskovna predstavnica.

Kritike na račun kvot za porazdelitev beguncev sicer prihajajo iz veliko držav, koliko natančno jih predlogu nasprotuje, zaenkrat ni povsem jasno. Se pa bo to pokazalo na naslednjem srečanju notranjih ministrov EU 16. junija v Luxembourgu, ko bodo na dnevnem redu prav kvote za porazdelitev beguncev.

Kot je danes spomnila predstavnica komisije, bodo kvote začele veljati, ko jih bo potrdil Svet EU. Če se to junija ne bo zgodilo, kvot julija še ne bo mogoče uvesti, je dejala po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Evropski velesili sta predlog objavili pred drevišnjim srečanjem nemške kanclerke Angele Merkel, francoskega predsednika Francoisa Hollanda in predsednika Evropske komisije Jeana-Clauda Junckerja v Berlinu.

Trojica naj bi na srečanju spregovorila predvsem o Grčiji in reformi EU, ki jo zahteva britanski premier David Cameron. Uradno bo srečanje, ki se ga bo udeležilo tudi kakih dvajset evropskih industrialcev, posvečeno gospodarskim izzivom, a bi lahko trojica spregovorila tudi o pereči temi migrantov.

STA


Najbolj brano