Francija in Egipt za nove ukrepe proti Islamski državi

Francija in Egipt sta po brutalni usmrtitvi 21 koptskih kristjanov v Libiji danes pozvala Varnostni svet ZN, naj uvede nove ukrepe proti Islamski državi. Francoski predsednik Francois Hollande in egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi sta o tem govorila po telefonu.

 Foto: Mohammed Salem
Foto: Mohammed Salem

PARIZ > Iz Elizejske palače so sporočili, da sta voditelja govorila o razmerah v Libiji in delovanju Islamske države v tej državi. Varnostni svet ZN sta pozvala, naj se sestane in sprejme nove ukrepe proti tej nevarnosti.

Egiptovski zunanji minister Sameh Šukri je danes odpotoval v New York, kjer se bo srečal z generalnim sekretarjem ZN Ban Ki Moonom in člani Varnostnega sveta. Pred odhodom je dejal, da bo treba proti skrajnežem v Libiji odločno posredovati, sicer bosta ogrožena mednarodna varnost in mir.

Podružnica skrajne skupine Islamska država v Libiji je na svetovnem spletu objavila posnetek, na katerem zamaskirani džihadisti obglavijo 21 egiptovskih koptov. Egipt je v odgovor bombardiral cilje Islamske države v Libiji.

Egipt in Francija bosta prav danes podpisala pogodbo o nakupu 24 francoskih bojnih letal rafale. 5,2 milijarde evrov vredno pogodbo bo v Kairu podpisal francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian. To bo prva prodaja teh letala v tujino, državi pa bosta posel sklenili po le treh mesecih pogajanj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

STA


Najbolj brano