Finska pripravljena na mejo poslati tudi vojsko

Če bo potrebno, je v luči vse večjega števila beguncev na pomoč na meji s švedsko pripravljena tudi finska vojska, je danes dejal finski obrambni minister Jussi Niinistön. Dokončna odločitev glede tega je sicer na strani notranjega ministrstva, kjer obenemsl napovedujejo celo možnost zaprtja meje s Švedsko.



Finska je začela v soboto registrirati begunce na prehodu iz 
švedskega mesta Haparanda v finski Tornio. Pred tem je 
finska vlada tako Dansko kot Švedsko kritizirala, ker da 
beguncev - pretežno iz Sirije, Iraka in Afganistana - ne 
registrirata. Finska je zaradi velikih možnosti za odobritev 
prošnje za azil po pisanju APA priljubljena predvsem med 
Iračani. Foto: Wikipedia
Finska je začela v soboto registrirati begunce na prehodu iz švedskega mesta Haparanda v finski Tornio. Pred tem je finska vlada tako Dansko kot Švedsko kritizirala, ker da beguncev - pretežno iz Sirije, Iraka in Afganistana - ne registrirata. Finska je zaradi velikih možnosti za odobritev prošnje za azil po pisanju APA priljubljena predvsem med Iračani. Foto: Wikipedia

HELSINKI > Kot je v danes objavljenem intervjuju dejal notranji minister Petteri Orpo, bi se za zaprtje meje odločili, če na evropski ravni ne bi dosegli rešitve za begunsko krizo. Finska bi namreč morala na določeni točki nenadzorovanemu priseljevanju postaviti lastne meje, je menil Orpo, ki tako kot Jussi Niinistön pripada desni stranki Finci.

Finska je začela v soboto registrirati begunce na prehodu iz švedskega mesta Haparanda v finski Tornio. Pred tem je finska vlada tako Dansko kot Švedsko kritizirala, ker da beguncev - pretežno iz Sirije, Iraka in Afganistana - ne registrirata. Finska je zaradi velikih možnosti za odobritev prošnje za azil po pisanju APA priljubljena predvsem med Iračani.

Minuli konec tedna se je sicer po poročanju švedskih medijev več skupin beguncev po vstopu na Finsko pri Torniu prostovoljno vrnilo na Švedsko, saj so jih na Finskem pričakali proti tujcem nastrojeni protestniki.

Več deset beguncev je na švedski strani s človeško verigo pričakalo več kot sto protestnikov, ki so zahtevali takojšnje zaprtje meje. V mestu Kemi naj bi bili medtem nekateri deležni groženj s smrtjo, če ne izginejo iz države. Vsi so se vrnili na Švedsko, kjer so jih namestili v začasna bivališča za begunce.

STA


Najbolj brano