Finska krepi nadzor nad migranti na meji s Švedsko

Finska bo na meji s Švedsko okrepila nadzor nad migranti, in sicer zaradi nepričakovanega porasta pretežno iraških prosilcev za azil, je danes sporočila finska vlada. V državi v letošnjem letu pričakujejo skupno od 25.000 do 30.000 prosilcev za azil, kar je sedem- do osemkrat več kot lani.



Finska se sooča z dramatičnim porastom števila beguncev, ki 
prihajajo v regijo. Večinoma gre za Iračane, ki so pripotovali 
do majhnega švedskega mesta Haparanda, od tam pa so 
lahko preprosto odšli v sosednje finsko mesto Tornio. Foto: Wikipedia
Finska se sooča z dramatičnim porastom števila beguncev, ki prihajajo v regijo. Večinoma gre za Iračane, ki so pripotovali do majhnega švedskega mesta Haparanda, od tam pa so lahko preprosto odšli v sosednje finsko mesto Tornio. Foto: Wikipedia

HELSINKI > Na območju meje s Švedsko bodo finska policija, obmejna policija in predstavniki imigracijskih oblasti povečali nadzor nad tujci. “Želimo prestreči vse nezakonite prišleke in jih odpeljati v sprejemni center ... kjer lahko zaprosijo za azil na Finskem,” je povedal finski notranji minister Petteri Orpo.

Nov sprejemni center sicer načrtujejo na severu Finske, v bližini meje s Švedsko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Finska se sooča z dramatičnim porastom števila beguncev, ki prihajajo v regijo. Večinoma gre za Iračane, ki so pripotovali do majhnega švedskega mesta Haparanda, od tam pa so lahko preprosto odšli v sosednje finsko mesto Tornio.

Finska služba za imigracije medtem sporoča, da prihaja po severni poti vsak teden približno 1200 migrantov.

Ministrstvo je že prej poudarilo, da Finska trenutno ne bo vzpostavila popolnega nadzora meja, ampak bo po potrebi na to pripravljena.

Orpo je še pojasnil, da bodo lahko migranti v sprejemnem centru največ en teden, nato pa bodo “tisti, ki bodo začeli postopek za pridobitev azila, preusmerjeni v azilne domove po vsej državi, kjer bodo ostali, dokler jih ne bodo registrirali”.

Orpo je obenem zatrdil, da nimajo namena postavljati ne sten ne ograj. “Našli bomo finsko, humano rešitev za ureditev problema, ob upoštevanju človekovih pravic in okoliščin,” je še dodal.

Finska je v primerjavi s Švedsko v prvi polovici leta odobrila azil večjemu deležu iraških prosilcev za azil, in sicer 54 odstotkom. Švedska ga je odobrila 34 odstotkom iraških prosilcev, še navaja AFP.

STA


Najbolj brano