Finančni ministri EU potrdili dogovor o naložbenem skladu

Finančni ministri EU so danes v Luksemburgu potrdili dogovor o zakonodaji za evropski sklad za strateške naložbe, temelj naložbene ofenzive, s katero želi EU v prihodnjih treh letih spodbuditi za 315 milijard evrov zlasti zasebnih investicij v projekte na področju prometa, energije, telekomunikacij, izobraževanja, zdravja in raziskav.

 Finančni ministri EU (desno je slovenski minister Dušan 
Mramor) so potrdili dogovor o zakonodaji za evropski sklad 
za strateške naložbe. Gre za temelj naložbene ofenzive, s 
katero želi EU v prihodnjih treh letih spodbuditi za 315 milijard 
evrov zlasti zasebnih naložb v projekte na področju prometa, 
energije, telekomunikacij, izobraževanja, zdravja in raziskav. Foto: STA
Finančni ministri EU (desno je slovenski minister Dušan Mramor) so potrdili dogovor o zakonodaji za evropski sklad za strateške naložbe. Gre za temelj naložbene ofenzive, s katero želi EU v prihodnjih treh letih spodbuditi za 315 milijard evrov zlasti zasebnih naložb v projekte na področju prometa, energije, telekomunikacij, izobraževanja, zdravja in raziskav. Foto: STA

LUXEMBOURG > Za dokončno sprejetje uredbe, o kateri so se pogajalci institucij dogovorili konec maja, manjka še potrditev Evropskega parlamenta, ki bo o uredbi predvidoma glasoval 24. junija na plenarnem zasedanju v Strasbourgu. Sklad naj bi začel delovati septembra.

Sklad, ki bo deloval pod okriljem Evropske investicijske banke (EIB), bo s 16 milijardami evrov iz evropskega proračuna in petimi milijardami iz EIB zagotavljal varnost vlagateljem in s tem spodbujal naložbe v tvegane strateške projekte.

Denar bo namenjen projektom na področju prometa, energije, telekomunikacij, izobraževanja, zdravja in raziskav ter za financiranje podjetij z do 3000 zaposlenimi. Sektorskih, regionalnih ali nacionalnih kvot ne bo.

Sklad bosta upravljala usmerjevalni in naložbeni odbor. Usmerjevalni bo določal splošno strategijo za delovanje, investicijsko politiko in profile tveganja. Naložbeni pa bo skrbel za izvajanje investicijskih smernic in izbiral projekte.

STA


Najbolj brano