Farage odstopil z mesta vodje Ukipa

Vodja britanske evroskeptične stranke Ukip, sicer evropski poslanec Nigel Farage je danes odstopil z mesta vodje stranke, poročajo tuje tiskovne agencije. Farage je bil eden glavnih zagovornikov britanskega izstopa iz EU.

Vodja britanske evroskeptične stranke Ukip, sicer evropski 
poslanec Nigel Farage je danes odstopil z mesta vodje 
stranke.
Vodja britanske evroskeptične stranke Ukip, sicer evropski poslanec Nigel Farage je danes odstopil z mesta vodje stranke. 

LONDON > "Odločil sem se odstopiti z mesta vodje Ukipa," je dejal na novinarski konferenci v Londonu. "Zmaga zagovornikov brexita na referendumu pomeni, da so bili moji politični cilji doseženi," je dodal.

Vodja Ukipa ni edini strankarski voditelj, ki je odstopil po referendumu. Odhod z mesta premierja in predsednika konservativcev je napovedal tudi David Cameron, ki je sicer, potem ko je od Bruslja dobil določene koncesije, podpiral obstanek v EU. Kdo bo nasledil Camerona, še ni jasno. Precej podpore uživa notranja ministrica Theresa May, ki jo je po obrambnem ministru Michaelu Fallonu danes podprl še vodja diplomacije Philip Hammond, češ da je odločna ženska, ki bo znala braniti britanske interese. Farage se medtem zavzema, da bi novi premier prišel iz vrst zagovornikov brexita, čeprav konkretnih imen ne omenja. Konservativec Boris Johnson, ki je bil na čelu kampanje za izstop, je sicer že napovedal, da se za položaj ne bo potegoval. Stolček se po referendumu maje tudi vodji laburistov Jeremyju Corbynu, ki mu je del poslancev prejšnji teden izrekel nezaupnico. Corbyn kljub temu vztraja na mestu vodje glavne opozicijske stranke.

Farage je bil poleg nekdanjega londonskega župana Borisa Johnsona ena glavnih oseb v kampanji za izstop Velike Britanije iz EU pred referendumom 23. junija. Na referendumu je 52 odstotkov Britancev glasovalo za odhod države EU.

Farage je danes dejal, da bo ostal član stranke, ki jo je vodil od leta 2010, in jo bo še naprej podpiral, sicer pa se namerava umakniti v zasebnost. Bo pa do konca mandata ostal evropski poslanec.

Stranka Ukip (Stranka za neodvisnost Združenega kraljestva) si je od ustanovitve leta 1993 - Farage je bil eden od njenih soustanoviteljev - prizadevala za izstop Velike Britanije iz EU.

Farage je bil evropski poslanec od leta 1999, nikoli pa se mu ni uspelo prebiti v britanski parlament, čeprav je kar šestkrat kandidiral za poslanca.

STA


Najbolj brano