Fanta, ki so ga aretirali zaradi ure, povabili v Belo hišo

V ZDA se je v sredo na družabnih medijih sprožil pravi vihar izrazov podpore 14-letnemu Ahmedu Mohamedu, ki so ga v teksaškem Irvingu na kratko aretirali, ker je prinesel v šolo pokazat svoj izum - doma narejeno digitalno uro. Navdušeni izumitelj si je namesto pohval prislužil aretacijo, češ da gre za bombo. Po burnih odzivih na dogodek je dečka na obisk povabil predsednik ZDA Barack Obama.

V ZDA se je v sredo na družabnih medijih sprožil pravi vihar 
izrazov podpore 14-letnemu Ahmedu Mohamedu, ki so ga v 
teksaškem Irvingu na kratko aretirali, ker je prinesel v šolo 
pokazat svoj izum - doma narejeno digitalno uro. Foto: Wired.Com
V ZDA se je v sredo na družabnih medijih sprožil pravi vihar izrazov podpore 14-letnemu Ahmedu Mohamedu, ki so ga v teksaškem Irvingu na kratko aretirali, ker je prinesel v šolo pokazat svoj izum - doma narejeno digitalno uro. Foto: Wired.Com

DALLAS > Svet za islamsko-ameriške odnose je sporočil, da ni nobenega dvoma, da so fanta aretirali in ga še za tri dni izključili iz srednje šole MacArthur v Irvingu blizu Dallasa zaradi njegove vere, rase in imena. Predsednik ZDA Barack Obama se je na incident odzval preko twitterja in Ahmeda Mohameda povabil v Belo hišo skupaj z njegovim izumom, ki je tako preplašil Teksašane.

Najstnik je prinesel v šolo svoj izum in ga navdušeno pokazal učitelju tehničnega pouka, ki mu je hladno priporočil, naj tega ne kaže naokrog. Na uri angleščine je Mohamed zadevo priklopil na elektriko in oglasila se je budilka, zaradi česar je nastal preplah. Poslali so ga k ravnatelju, ki je poklical policijo. Mohameda so vklenili in odpeljali v zapor, med zaslišanjem pa mu niso dovolili poklicati staršev.

Šef policije Larry Boyd je dejal, da je ura z žicami v škatli za svinčnike delovala sumljivo, fant pa naj bi si bil sam kriv za ostro obravnavo, ker je bil s policisti “pasivno-agresiven”. Boyd je do tega sklepa prišel, ker je Mohamed na policijska vprašanja, kaj je to, odgovoril, da ura, policisti pa so šele čez nekaj ur ugotovili resnico. Motilo jih je, da jim fant zadeve ni podrobneje razložil, ampak je deloval jezno.

V bran policije in šolskih oblasti se je postavila tudi županja Irvinga, Beth Van Duyne, ki je dejala, da so sledili ustaljenim protokolom z namenom zaščite otrok in šolskega osebja. To je ista županja, ki je zahtevala sprejem zakona proti uvajanju šeriatskega prava v ZDA, ker je prepričana, da muslimani v ZDA mislijo le na to.

Ahmedov oče Mohamed Elhassan Mohamed, ki se je v ZDA priselil iz Sudana, kjer se je kar dvakrat potegoval za predsednika države, se je v sredo skušal pogovoriti s šefom policije in drugimi vpletenimi, pri čemer mu stojijo ob strani odvetniki Sveta za ameriško islamske odnose. Ta Svet je sporočil, da gre za zelo bistrega fanta, ki je le hotel razkazati svoj izum in da ni nobenega dvoma, da bi ga pustili pri miru, če bi bil bel.

Mohamedu so nadeli lisice, ko je bil oblečen v majico vesoljske agencije Nasa in sedaj dobiva povabila, naj agencijo obišče, spletna stran za poceni polete CheapAir pa mu ponuja zastonj vozovnico do kateregakoli centra Nase v ZDA. Bela hiša ga je povabila, da se oktobra udeleži Noči astronomije, ki združuje znanstvenike, astronavte in šolarje, Harvard mu ponuja štipendijo in tako naprej.

Na obisk ga je povabil tudi ustanovitelj facebooka Mark Zuckerberg, ki je menil, da bi morale takšne veščine in ambicije za ustvarjanje požeti aplavz, ne pa aretacije. Pohvalila ga je tudi Hillary Clinton, tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest pa je menil, da bi se morali iz tega vsi nekaj naučiti in si izprašati vest glede pristranskosti.

Mohamed je navdušen nad modelarstvom in izumljanjem, za kar je dobil že nekaj nagrad. Zaradi aretacije je bil razumljivo presenečen in užaljen, vendar pa se tolaži s poplavo izrazov podpore in povabil ter daril tehničnih materialov, da bo lahko še naprej izumljal.

STA


Najbolj brano