FT: Cipras popustil skoraj vseh zahtevam posojilodajalcev

Grški premier Aleksis Cipras je posojilodajalcem čez noč poslal pismo, v katerem je napovedal, da bo pristal na skoraj vse njihove predloge z le nekaterimi manjšimi spremembami, danes piše britanski časnik Financial Times (FT), ki se je dokopal do vsebine pisma.

Aleksis Cipras
Aleksis Cipras 

ATENE > Aleksis Cipras je v dvostranskem pismu, poslanem Evropski komisiji, Evropski centralni banki (ECB) in Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF) nadgradil torkove predloge.

Ti so vsebovali prošnjo za novo dveletno pomoč iz stalnega mehanizma za stabilnost evra ESM v višini nekaj nad 29 milijard evrov, kratkoročno premostitveno podaljšanje obstoječega programa iz začasnega mehanizma za stabilnost evra EFSF in prestrukturiranje dolga do EFSF.

Evroskupina je zavrnila druga dva predloga, prvo prošnjo pa bo obravnavala po normalnem postopku, kar pomeni vsaj nekaj tednov.

Cipras prosi, da se ohrani 30-odstotna olajšava za grške otoke

Po oceni FT je Cipras zdaj v najnovejših grških predlogih popustil skoraj vsem zahtevam posojilodajalcev, predlaga pa jim le nekatere manjše spremembe. Če so te spremembe res tako majhne, da bi lahko vodile v kompromis, bodo popoldne v telekonferenci odločali finančni ministri evrskega območja.

Grški premier tako napoveduje, da bo Grčija sprejela vse predlagane reforme sistema davka na dodano vrednost, prosi pa le, da se v nasprotju s predlogi upnikov ohrani 30-odstotna olajšava za grške otoke, kjer zaradi odročnosti in težje dostopnosti obstajajo težave z dobavo blaga.

Pri predlaganem postopnem dvigu upokojitvene starosti na 67 let Cipras predlaga, da se proces ne začne takoj, ampak šele oktobra. Glede posebnega solidarnostnega dodatka za revnejše upokojence, pri katerem Grčija pristaja na njegovo ukinitev s koncem let 2019, prosi za bolj postopno ukinitev.

Programa pomoči ni mogoče podaljšati

Cipras je predloge spet vezal na podaljšanje programa pomoči in nov program pomoči iz ESM. Glede na to, da se je program opolnoči iztekel, ga ni moč podaljšati. Evroskupina je ta predlog v torek tudi zavrnila.

Lahko pa bi Ciprasovi novi predlogi pospešili pogajanja za nov program pomoči iz ESM, prav tako pa bi popuščanje napetosti lahko Grčiji naklonilo tudi več razumevanja ECB. Svet osrednje denarne ustanove evrskega območja bo danes razpravljal o nadaljnji likvidnostni pomoči za grški bančni sektor. Grčija mora ob temu v naslednjih tednih poravnati kar nekaj obveznosti do ECB in imetnikov zakladnih menic, ki pa so v veliki meri grške banke.

Grčija ponoči ni plačala okoli 1,6 milijarde evrov junijskih obveznosti do IMF in tako postala prva razvita država z neporavnanimi obveznostmi do sklada. Novo obveznost v višini 454.000 evrov mora poravnati že 13. julija, dokler pa ne poplača neporavnanih obveznosti, pa nima dostopa do novega denarja sklada.

STA


Najbolj brano