FJK ima po ustavni reformi v Italiji le dva senatorja

Dežela Furlanija-Julijska krajina (FJK) bo po ustavni reformi, ki jo je v torek v drugem branju sprejel italijanski senat, imela le dva senatorja. Igor Gabrovec, deželni svetnik ene od krovnih organizacij slovenske manjšine v Italiji, Slovenske skupnosti (SSk), meni, da bi bila to “klofuta avtonomiji in dostojanstvu avtonomne dežele ter manjšini”.

Igor Gabrovec Foto: STA
Igor Gabrovec Foto: STA

TRST > V sporočilu za javnost je še zapisal, da si ob dveh senatorjih slovenska manjšina ne more predstavljati, da bi lahko dobila svoje zastopstvo v senatu, kot predvideva zaščitni zakon iz leta 2001. Ta v 26. členu narekuje, naj volilni zakoni za volitve senata in poslanske zbornice vsebujejo določila, ki olajšajo izvolitev kandidatov, ki pripadajo slovenski manjšini.

Gabrovec zastopstvo FJK primerja z nekaterimi drugimi italijanskimi deželami. Tako bosta enako število senatorjev kot FJK imeli dežela Molise, ki ima le tretjino toliko prebivalstva, ter Dolina Aoste s 126.000 prebivalcev. Trentinsko-Zgornje Poadižje z milijonom prebivalcev pa bo na račun manjšine imelo štiri senatorje, še pojasnjuje Igor Gabrovec.

“V končni fazi bo sicer žoga pripadla deželnemu svetu FJK, ki bo poklican, da izbere imeni senatorjev, enega iz svoje sredine, drugega izmed županov, vendar imam vtis, da bo žoga takrat že povsem izpraznjena,” je zaključil Gabrovec.

STA


Najbolj brano