Ezuli zahtevajo odškodnine od Slovenije

Ezuli v tržaških ezulskih organizacijah sprašujejo po možnostih za odškodnino, ki jo že vrsto let omogoča slovenski zakon o popravi krivic žrtvam komunizma od leta 1945 naprej. Prosilcem za nove odškodnine so vrata na široko odprli predvsem v Zvezi Istranov, znani po spornih pohodih k izbranim krajem spomina na slovenskih tleh, je poročal Radio Slovenija.

Trst Foto: Peter Verč
Trst Foto: Peter Verč

TRST > Doslej naj bi odškodnino po tem slovenskem zakonu dobilo že vsaj dva tisoč Italijanov, večina iz Argentine, segala pa naj bi do 16 tisoč evrov in več za posameznika,

Ljudi, upravičenih do odškodnine, naj bi bilo po tržaški oceni vsaj osem tisoč. Slovenija naj bi jim izplačala dobrih 70 milijonov evrov. Medtem pa že izplačana slovenska odškodnina ezulom za zapuščeno premoženje v Kopru, Izoli in Piranu, določeno z mednarodnim rimskim sporazumom leta 1983, še vedno nedotaknjeno leži v luksemburški banki. Gre za skoraj 58 milijonov dolarjev, je še poročal Radio Slovenija.

“To je politično vprašanje, ne več pravno. S pravnega vidika bi morala Italija to dvigniti, izplačati in zaključiti to vprašanje. Ampak očitno politika ni tega mnenja,” je za radio komentiral tržaški pravnik Peter Močnik.

Spletno uredništvo


Najbolj brano