Expo obiskalo že deset milijonov ljudi

Tri mesece po odprtju svetovne razstave Expo v Milanu na razstavišču slavijo etapno zmago. Na polovici šestmesečnega dogodka so našteli 10,1 milijona obiskovalcev, od tega samo v juliju 2,8 milijona.

Slovenski paviljon Foto: STA
Slovenski paviljon Foto: STA

MILANO > Številke so v skladu s pričakovanji organizatorjev, ki do zaprtja Expa 31. oktobra pričakujejo 20 milijonov obiskovalcev. "Expo je brez dvoma uspešen, kar dokazujejo tudi vrste pred paviljoni držav. Prizadevamo si, da bo obisk Expa še bolj prijeten," je dejal direktor Expa Giuseppe Sala.

Italijanski premier Matteo Renzi je svetovno razstavo, ki je tokrat v znamenju hrane, označil kot "uspeh" tudi na diplomatski ravni. Doslej je Expo obiskalo že 40 predsednikov vlad in držav, med njimi tudi slovenski premier Miro Cerar.

Na Expu sodeluje 145 držav, med njimi Slovenija. Moto svetovne razstave se vrti okoli vprašanja, kako bi lahko v prihodnosti nahranili vse ljudi. Po podatkih ZN se bo število prebivalcev na svetu do leta 2050 povzpelo do devet milijard, povpraševanje po hrani pa se bo povečalo za 70 odstotkov. Gostiteljica Italija si po več letih krize od Expa obeta nove spodbude za svoje gospodarstvo in izboljšanje podobe v svetu.

Slovenija se v Milanu predstavlja z lastnim paviljonom, postavljenim na geometrijsko razgibani površini, kakršno je tudi njeno ozemlje - prehajanje alpskega hribovja, panonskih ravnic ter sredozemskega gričevja v obdelovalne površine, pod katerimi se skriva podzemni labirint kraških jam. V povezavi z glavno temo hrano so v njem predstavljene vsebine, kot so sol, čebele, termalne in mineralne vode, zdrav in aktiven življenjski slog ter zelene tehnologije.

STA


Najbolj brano