Evropsko sodišče potrdilo francosko prepoved nošenja burk

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je danes potrdilo francosko prepoved zakrivanja obraza v javnosti in tako zavrnilo argumente 24-letne Francozinje, da prepoved krši versko svobodo. Uvedba prepovedi z namenom zagotavljanja družbene kohezije je bila upravičena, je poudarilo sodišče.

 Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

STRASBOURG > “Sodišče je poudarilo, da je spoštovanje pogojev za skupno življenje legitimen cilj za uvedbo tovrstnega ukrepa,” je v izjavi zapisalo strasbourško sodišče.

Kot je še poudarilo, prepoved nima verske konotacije, ampak temelji zgolj na dejstvu, da tovrstna pokrivala zakrivajo obraz.

Da prepoved ne predstavlja kršitve evropske konvencije za človekove pravice, je menilo 15 sodnikov, dva pa se z njimi nista strinjala. Sodniki pa so bili soglasni, da 24-letna pritožnica ni bila žrtev diskriminacije, saj je oblasti zaradi nošenja naglavne rute niso kazensko preganjale.

Francozinja je vseskozi trdila, da je prepoved nošenja naglavne rute v javnosti ponižujoča, medtem ko je bil osrednji argument francoske vlade, da je prepoved nujna za zagotavljanje enakosti spolov, človekovega dostojanstva in spoštovanje minimalnih zahtev za življenje v družbi.

Identiteta pritožnice sicer ni znana, saj je zaradi strahu pred povračilnimi ukrepi zaradi pritožbe zaprosila za anonimnost.

Zakon o prepovedi zakrivanja obraza je francoski parlament sprejel oktobra leta 2010, v veljavo pa je stopil aprila 2011.

Zakon se ne nanaša samo na burke in nikabe, ki jih nosijo muslimanke, temveč na vsa pokrivala, ki zakrivajo celoten obraz, kot so kute ali čelade. Prepoved velja na vseh javnih krajih, vključno z ulicami in parki. Za kršitev je zagrožena denarna kazen do 150 evrov.

STA


Najbolj brano