Evropski poslanci zahtevajo odločnejše ukrepanje za zaščito oljk

Evropski parlament je v sredo sprejel resolucijo, s katero je EU pozval k sprejetju učinkovitih ukrepov za preprečitev širjenja bakterije xylella fastidiosa, ki povzroča bakterijski ožig oljk. Pozvali so tudi h kompenzaciji izgub, ki so jih zaradi bakterije utrpeli pridelovalci oljk, so objavili na spletni strani parlamenta.

Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je EU pozval 
k sprejetju učinkovitih ukrepov za preprečitev širjenja bakterije xylella fastidiosa, ki povzroča bakterijski ožig oljk. Foto: Inštitut Za Rastlinska Obolenja
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je EU pozval k sprejetju učinkovitih ukrepov za preprečitev širjenja bakterije xylella fastidiosa, ki povzroča bakterijski ožig oljk. Foto: Inštitut Za Rastlinska Obolenja

STRASBOURG > Poslanci so pozdravili odločitev EU o omejitvi uvoza rastlin s prizadetih območij v tretjih državah, vključno s prepovedjo uvoza rastlin kavovca s Kostarike in iz Hondurasa, vendar so bili ob tem kritični do Evropske komisije, češ da se pogosto ne odzove dovolj hitro, da bi preprečila vstop bolezni rastlin v EU.

Da bi zaščitili EU in njeno ozemlje, bi morali po mnenju poslancev preučiti uradni sistem EU za preverjanje zdravja rastlin, Evropska komisija pa se, če bi bilo to potrebno, ne bi smela izogniti uvedbi strožjega omejevanja uvoza.

Parlament je komisijo in države članice pozval tudi, naj bodo pridelovalci oljk deležni kompenzacije za izgubo prihodka in stroške, povezane z zatiranjem bakterije, komisijo pa še, naj z vsemi možnimi sredstvi pomaga pri gospodarskem okrevanju na prizadetih območjih in pridelovalcem nameni spodbude za sprejem preventivnih ukrepov.

Parlament je resolucijo sprejel s 507 glasovi za, 115 poslancev je bilo proti, 37 pa se jih je glasovanja vzdržalo.

Na bakterijski ožig oljk je v začetku maja opozorila tudi Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Zaradi velikega tveganja, da bi bakterijski ožig oljke zaneslo tudi v Slovenijo, je kupce sadilnega materiala oljke in nekaterih drugih vrst opozorila, naj bodo še posebej pozorni na izvor navedenih rastlin.

Bakterija xylella fastidiosa, ki povzroča bakterijski ožig oljk, je trenutno eden najnevarnejših rastlinskih škodljivcev, s katerim se sooča EU. Obsežen izbruh bakterije so na območju EU prvič odkrili jeseni 2013 na oljkah v pokrajini Lecce na jugu Italije, letos pa v sosednji pokrajini Brindisi in konec aprila tudi v deželi Ligurija.

Čeprav povzroča bakterija xylella fastidiosa predvsem sušenje in propad oljk, so okužbe odkrili tudi na drugih gojenih in okrasnih rastlinah. Doslej so ugotovili, da se okužba v Italiji širi s pomočjo okuženih rastlin ter s prenašalcem, to je navadno slinarico phylaenus spumarius, ki je v Evropi splošno razširjena in je navzoča tudi pri nas. Potencialni prenašalci so tudi druge sesajoče žuželke, ki hrano pretežno srkajo iz ksilema, je pojasnila uprava za varno hrano.

STA


Najbolj brano