Evropski parlament zavrnil nezaupnico Junckerjevi ekipi

Evropski parlament je danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu z veliko večino zavrnil predlog nezaupnice Evropski komisiji Jean-Clauda Junckerja, ki so ga manj kot mesec dni po začetku dela nove komisije vložili evroskeptiki in skrajna desnica zaradi luksemburške davčne afere, imenovane LuxLeaks.

Evropski parlament je danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu z veliko večino zavrnil predlog nezaupnice Evropski komisiji Jean-Clauda Junckerja Foto: Wikipedia
Evropski parlament je danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu z veliko večino zavrnil predlog nezaupnice Evropski komisiji Jean-Clauda Junckerja Foto: Wikipedia

BRUSELJ, STRASBOURG > Glasovalo je 650 od 751 evropskih poslancev. Predlog nezaupnice je podprl 101 poslanec, proti jih je glasovalo 461, 88 pa se jih je vzdržalo. Nezaupnico je tako podprlo več poslancev, kot jo je predlagalo, a še zdaleč ne dovolj, da bi bila sprejeta.

Da bi predlog nezaupnice uspel, bi namreč potreboval dvojno večino: dve tretjini oddanih glasov in absolutno večino, kar je 376 od 751 parlamentarcev.

Junckerja in njegovo ekipo je danes podprlo celo več evropskih poslancev kot julija in oktobra. Julija je Junckerja za predsednika komisije podprlo 422 poslancev, oktobra pa je za njegovo komisijo glasovalo 423 parlamentarcev.

Evropski poslanci so tako danes očitno potrdili podporo Junckerjevi ekipi, predvsem pa je to glasovanje sporočilo koalicije proevropskih političnih skupin evroskeptikom in skrajni desnici, da ne sprejemajo njihovega načina delovanja.

Nezaupnico Junckerjevi komisiji so po izbruhu luksemburške davčne afere LuxLeaks predlagali evroskeptiki pod vodstvom Britanca Nigela Faragea ob podpori skrajno desnih samostojnih poslancev, zbranih okoli vodje francoske Nacionalne fronte Marine Le Pen. Afera je izbruhnila v začetku meseca, ko je skupina preiskovalnih novinarjev razkrila razsežnost dogovorov luksemburških oblasti z multinacionalkami, kot so Pepsi, Amazon, Ikea in Volkswagen, ki omogočajo množično izogibanje davkom. Predsednik komisije Juncker, ki je bil dolga leta luksemburški premier, se je tako znašel pod plazom očitkov, češ da je arhitekt sporne davčne ureditve, ki omogoča dobičke multinacionalk na račun davkoplačevalcev. Luksemburžan je očitke, tudi v zagovoru pred evropskimi poslanci kmalu po izbruhu afere, zavrgel z utemeljitvami, da je ureditev, ki omogoča sporne davčne ugodnosti, zakonita in velja v 22 članicah unije, ter obljubil odločen boj proti izogibanju davkom, tudi z novo zakonodajo.

Da so Junckerjeva zagotovila in obljube vsaj za zdaj zadostovale ter da se njegovi komisiji ni treba bati glasovanja o nezaupnici, je potrdila že ponedeljkova razprava v Evropskem parlamentu, ko mu je večina političnih skupin kljub določenim pomislekom napovedala podporo.

Predlog nezaupnice komisiji je bil vložen že večkrat, vendar ga parlament še nikoli ni izglasoval. Grozila je komisiji Jacquesa Santerja zaradi korupcijske afere, ki pa je marca 1999 sama odstopila.

Leta 2005 je parlament glasoval o nezaupnici komisiji Joseja Manuela Barrosa zaradi njegovih počitnic na jahti grškega mogotca Spirosa Lacisa. Tedaj je za nezaupnico, ki jo je vložil evroskeptik Farage, glasovalo le 35 poslancev, 589 jih je bilo proti.

STA


Najbolj brano