Evropski parlament za takojšen začetek brexita

Evropski parlament je danes pozval veliko Britanijo, naj čim prej sproži ločitveni proces z Evropsko unijo, potem ko so se tako prejšnji četrtek na referendumu odločili britanski volivci. Resolucijo, ki so jo predlagale največje politične skupine, je podprlo 395 poslancev, 200 jih je bilo proti, 71 pa se jih je vzdržalo.

Britanski premier David Cameron Foto: Laurent Dubrule
Britanski premier David Cameron Foto: Laurent Dubrule

BRUSELJ > Evropski poslanci so pozvali britansko vlado, naj spoštuje demokratično odločitev svojega ljudstva s hitrim in skladnim izvajanjem postopka za izstop.

Proces izstopa države članice iz EU se lahko začne šele, ko vlada te države obvesti ostale članice o tej nameri. V skladu s 50. členom lizbonske pogodbe nato začne teči dveletni rok, v katerem se morajo države dogovoriti o pogojih ločitve.

Postopek po 50. členu lizbonske pogodbe je treba začeti čim prej, da se prepreči negotovost, ki bi bila vsem v škodo, in zaščiti celovitost EU. Parlament zato pričakuje, da bo britanski premier David Cameron o izidu referenduma uradno obvestil Evropski Svet, ki bo zasedal danes in v sredo, ter da se bo s tem obvestilom začel tudi postopek izstopa, je pozval Evropski parlament.

Juncker: Ne moremo si privoščiti negotovosti

Da bi Cameron to sporočil že danes, je malo verjetno. A v Bruslju ob pozivih k čimprejšnji sprožitvi tega procesa opozarjajo, da pred tem ne bo nobenih predhodnih formalnih ali neformalnih pogovorov o tem.

Lizbonska pogodba sicer predpisuje, da je za dokončno potrditev izstopa potrebna odobritev Evropskega parlamenta, ki mora biti v vseh fazah vključen v različne postopke, povezane s sporazumom o izstopu in prihodnjimi odnosi.

Evropski poslanci so se v resoluciji zavzeli tudi za nujne reforme v EU, da bi postala boljša, bolj demokratična in bo izpolnjevala pričakovanja državljanov. Kljub odločitvi nekaterih članic, da se vključujejo počasneje ali v manjšem obsegu, je treba okrepiti jedro EU in se izogibati rešitvam “a la carte”.

Poleg tega so evropski poslanci pozvali Svet EU, naj odpove za drugo polovico prihodnjega leta predvideno predsedovanje Velike Britanije in ustrezno prilagodi vrstni red predsedovanj, da postopek izstopa ne bi ogrozil upravljanja vsakodnevnih dejavnosti EU.

Evropske poslance je danes v razpravi nagovoril tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki je Veliko Britanijo znova pozval, naj jasno predstavi svoje stališče glede izstopa iz EU. Ne moremo si privoščiti negotovosti, je opozoril.

“Borite se za izstop, zakaj ste tukaj?”

V poslanskih klopeh je sedel tudi poslanec iz Velike Britanije Nigel Farage, ki je bil na čelu kampanje za izstop Velike Britanije iz EU. Juncker se je med govorom obrnil k njemu in začudeno vprašal, zakaj je tukaj.

“Borite se za izstop, zakaj ste tukaj?” je vprašal Juncker, Farage pa mu je odgovoril, da mu je “v užitek”.

Farage, vodja evroskeptične Stranke za neodvisnost Velike Britanije (UKIP), je nato ob zmrdovanju evropskih poslancev dejal, naj se zamislijo, kdo se zdaj smeje zadnji. “To ni smešno. Ko sem prišel pred 17 leti sem in sem vam napovedal, da želim voditi kampanjo za izhod Velike Britanije iz EU, ste se mi vsi smejali. Zdaj se ne smejete,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Farage.

Dejal je še, da je EU zdaj “v fazi zanikanja” glede svojih ambicij ustvarjanja enotne Evrope, od katere da volilci trumoma bežijo. “Vsilili ste jim politično unijo in ko so vam Nizozemci in Francozi leta 2005 obrnili hrbet, ste jih ignorirali in jim preko stranskih vrat vsilili lizbonsko pogodbo,” je dejal.

STA


Najbolj brano