Evropski parlament vrača udarec Rusiji zaradi črnega seznama

Evropski parlament je v torek omejil neoviran dostop v svoje prostore ruskemu veleposlaniku pri Evropski uniji Vladimirju Čižovu in drugim ruskim diplomatom, dokler bo v veljavi črni seznam politikov iz EU s prepovedjo potovanja v Rusijo.

Evropski parlament je omejil neoviran dostop v svoje prostore ruskemu veleposlaniku pri Evropski uniji Vladimirju 
Čižovu in drugim ruskim diplomatom. Foto: STA
Evropski parlament je omejil neoviran dostop v svoje prostore ruskemu veleposlaniku pri Evropski uniji Vladimirju Čižovu in drugim ruskim diplomatom. Foto: STA

BRUSELJ > Če bodo za vstop v Evropski parlament zaprosili člani ruske dume ali sveta federacije, bodo o njihovih prošnjah presojali posamično od primera do primera, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Evropski parlament je ustavil tudi delo t.i. parlamentarnega odbora za sodelovanje, ki ga sestavljajo evropski in ruski poslanci in ki se sestaja dvakrat letno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je pojasnil, da gre za povračilni ukrep zaradi uvedbe prepovedi potovanja v Rusijo 89 evropskim državljanom, večinoma kritikom Moskve. Ruske oblasti “niso uspele zagotoviti transparentnosti v svojih odločitvah”, je utemeljil Schulz in o ukrepih Evropskega parlamenta obvestil tudi ruskega veleposlanika Vladimirja Čižova.

Minuli konec tedna je prišlo na dan, da je Rusija uvedla črni seznam evropskih politikov, ki ne smejo več stopiti na rusko ozemlje. Na seznamu naj bi bilo 89 imen, kot so sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva, pa po njihovem vedenju na njem “(zaenkrat) ni slovenskih državljanov”.

Šlo naj bi za protiukrep Kremlja na podoben seznam, ki ga je sprejela EU proti določenim ruskim politikom zaradi vpletenosti v ukrajinsko krizo. Rusko zunanje ministrstvo pa ni izključilo možnosti, da bi seznam še razširili.

STA


Najbolj brano