Evropski parlament potrdil resolucijo o TTIP

Evropski parlament je danes potrdil resolucijo o Čezatlantskem trgovinskem in naložbenem partnerstvu (TTIP). Glasovanje bi parlament po prvih načrtih moral opraviti že na junijski seji, a so ga takrat v zadnjem trenutku umaknili z dnevnega reda. Sporen je bil predvsem del, ki se nanaša na mehanizem ISDS.

Evropski parlament je  potrdil resolucijo o Čezatlantskem 
trgovinskem in naložbenem partnerstvu (TTIP). Foto: STA
Evropski parlament je potrdil resolucijo o Čezatlantskem trgovinskem in naložbenem partnerstvu (TTIP). Foto: STA

STRABOURG > Evropski parlament ni glasoval o besedilu TTIP, pač pa o nezavezujočih smernicah za pogajanja Evropski komisiji, ki se z ameriško stranjo o TTIP pogaja v imenu EU. Resolucijo so po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA podprli poslanci Evropske ljudske stranke (EPP), liberalci (Alde) in del socialistov (S&D).

Parlament je resolucijo potrdil s 436 glasovi za in 241 proti, je prek twitterja sporočil slovenski evropski poslanec Igor Šoltes (Zeleni/Verjamem).

Junija je predsednik Martin Shulz glasovanje o TTIP v zadnjem trenutku umaknil z dnevnega reda, uradno zaradi velikega števila amandmajev in zahtev po ločenem glasovanju. Neuradno pa je stvar padla v vodo predvsem zaradi mehanizma za reševanje sporov med vlagateljem in državo (ISDS).

Tanja Fajon: Resolucija ni slab kompromis

Osrednja težava je bila, da kljub načelnemu kompromisu med S&D in EPP zadostno soglasje za potrditev priporočil ni bilo zagotovljeno. Socialisti so namreč v dneh pred glasovanjem kljub prejšnji podpori ugotovili, da besedilo ne zavrača dovolj ostro spornega mehanizma.

Danes so evropski poslanci podprli resolucijo, ki zahteva, da je ISDS izločen iz sporazuma in da ga nadomesti nov sistem. Poročevalec o tej temi, predsednik odbora parlamenta za zunanjo trgovino Bernd Lange (S&D), je v torek poudaril, da novo besedilo prinaša več jasnosti.

“ISDS je mrtev, zasebno reševanje sporov je stvar preteklosti in parlament ga ne vidi več kot alternativo v trgovinskih sporazumih. ISDS mora biti nadomeščen z javnim sodiščem. Rabimo javno imenovane sodnike, rabimo jasen evropski mehanizem in kodeks za sodišče. Gre za popolnoma nov sistem,” je poudaril Lange.

Da resolucija ni slab kompromis, meni slovenska evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD). “Ni pa tudi dovolj močno sporočilo evropskim pogajalcem, zato resolucije nisem ne zavrnila, ne podprla,” je sporočila po glasovanju. Sprejeto besedilo po njenem prepričanju komisiji pušča preveč proste roke, občutljive dele pa je mogoče razumeti različno.

Glavna skrb je še vedno ISDS. “Žal me kompromis v resoluciji ni prepričal, da imamo za izključitev ISDS iz TTIP zadostna jamstva,” je zapisala.

Fajonova je sicer izpostavila, da Evropski parlament danes ni glasoval o TTIP, ampak o pogajalskem mandatu Evropski komisiji. “Odločitev, ali bomo podprli sporazum TTIP, bo prišla na vrsto veliko pozneje in šele takrat se bom na podlagi končnega besedila odločala za ali proti,” je še poudarila.

Šoltes: Trgovanje z našo prihodnostjo se žal nadaljuje

Do današnjega glasovanja je bil bolj oster Šoltes. Ta meni, da je bila danes podeljena licenca za uresničitev slabih napovedi. “Trgovanje z našo prihodnostjo se žal nadaljuje,” je zapisal na twitterju. Sam je glasoval proti.

Drugače pa meni poslanec Franc Bogovič (EPP/SLS), ki je resolucijo podprl in poudaril, da je za boljše pogoje za slovenska in evropska podjetja na trgih izven EU treba mednarodnim dogovorom dati priložnost.

“Zaenkrat smo dali samo zeleno luč za nadaljnje pogovore ob nekaterih zelo jasnih usmeritvah in opozorilih,” je poudaril Bogovič. Izpostavil je občutljiva področja, kot so področja kmetijstva, javnih storitev, pravic potrošnikov, okoljskih in delovnih standardov, kulture in podobno. Ob tem pa je poudaril, da je odbor za kmetijstvo in razvoj podeželja podal zelo jasne smernice, da si zniževanja standardov na področju varne hrane ne smemo in ne moremo privoščiti.

“Podobno so se do določenih spornih zadev opredelili tudi ostali pristojni odbori, številni tako zahtevajo izključitev javnih storitev iz področja uporabe pogodbe, v domeni držav bo ostala tudi kulturna zakonodaja,” je zagotovil Bogovič. Pogajalci bodo poskušali tudi pripraviti boljši predlog za reševanje sporov, ki bo bolj sledil demokratičnim načelom in bo upošteval jurisdikcijo nacionalnih sodišč, je zagotovil.

Nasprotovanje celotnemu sporazumu TTIP so že v ponedeljek izrazili predstavniki civilne družbe. Evropsko zavezništvo Stop TTIP je namreč na poslance naslovilo odprto pismo, v katerem pozivajo k zaustavitvi pogajanj o TTIP na podlagi trenutnega pogajalskega mandata ali vsaj izključitvi ISDS iz njega.

Mreža Stop TTIP je v preteklih mesecih zbral več kot 2,3 milijona podpisov pod spletno peticijo zoper sklenitev TTIP in proti ratifikaciji gospodarskega in trgovinskega sporazuma (Ceta) s Kanado. 11.029 podpisov je prišlo iz Slovenije.

Danes so se na glasovanje odzvali v nevladni organizaciji Greenpeace in med drugim poudarili, da načrti o novem mehanizmu niso dovolj natančni, prav tako pa bodo nanje težko pristali v ZDA. Še vedno bi po njihovem tak mehanizem omogočil korporacijam, da spodbijajo okoljsko, družbeno in zdravstveno zaščito. Predlagana reforma ISDS je zgolj površinska, so bili kritični.

STA


Najbolj brano