Evropski milijarderji so najbogatejši

Evropski milijarderji so bogatejši od svojih ameriških in azijskih kolegov. V povprečju njihovo premoženje znaša 5,7 milijarde ameriških dolarjev (5,2 milijarde evrov), kaže danes objavljena študija švicarske banke UBS in revizijske družbe Pricewaterhousecoopers (PWC).

Evropski milijarderji so bogatejši od svojih ameriških in 
azijskih kolegov. Foto: Susana Vera
Evropski milijarderji so bogatejši od svojih ameriških in azijskih kolegov. Foto: Susana Vera

ŽENEVA > Ameriški milijarderji imajo v povprečju pod palcem 4,5 milijarde dolarjev (4,1 milijarde evrov) azijski pa 3,2 milijarde dolarjev (2,9 milijarde evrov), izsledke študije povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Azijski milijarderji imajo sicer manjše bogastvo, a so obenem mlajši od evropskih in ameriških. V povprečju so stari 57 let, kar je deset let manj od evropskih in ameriških. Študija še kaže, da bo v prihodnje največ novih bogatašev v Aziji.

Kot je ocenil Josef Stadler, predstavnik UBS, ki se ukvarja z bogataši, trenutno obdobje, za katerega je značilno hitro naraščanje števila bogatih, spominja na zlata leta konec 19. in v začetku 20. stoletja, ko je bil v Evropi in ZDA prvi val inovacij v novejši zgodovini. Pojasnil je še, da gre pri naraščanju oziroma upadanju števila bogatih za cikličen pojav.

Med tistimi, ki so obogateli v zadnjih 20 letih, jih je v Evropi kar 50 odstotkov nakopičilo bogastvo s potrošnimi dobrinami, med Azijci pa je takih 20 odstotkov. V ZDA pa je največ novopečenih milijarderjev, 30 odstotkov, obogatelo v finančnem sektorju.

Četrtina vseh azijskih milijarderjev je odrasla v revščini; med evropskimi bogataši je takih osem odstotkov, med ameriškimi pa šest odstotkov.

Študijo so izvedli na vzorcu 1300 milijarderjev.

STA


Najbolj brano