Evropski komisar svari pred prihodom džihadistov po ofenzivi na Mosul

Evropski komisar za varnostno unijo Julian King je posvaril pred posledicami ofenzive na Mosul za Evropo. Kot je pojasnil za današnjo izdajo nemškega časnika Die Welt, mora biti Evropa pripravljena na prihod džihadistov, če bodo iraške sile znova prevzele nadzor nad trdnjavo skrajne Islamske države (IS).

Evropski komisar za varnostno unijo Julian King je dejal, da 
mora biti Evropa pripravljena na prihod džihadistov, če bodo 
iraške sile znova prevzele nadzor nad trdnjavo skrajne 
Islamske države. Foto: STA
Evropski komisar za varnostno unijo Julian King je dejal, da mora biti Evropa pripravljena na prihod džihadistov, če bodo iraške sile znova prevzele nadzor nad trdnjavo skrajne Islamske države. Foto: STA

BERLIN > “Ponovno zavzetje trdnjave IS na severu Iraka, Mosula, bi lahko povzročilo vračanje nasilnih borcev IS v Evropo. To je zelo resna nevarnost, na katero moramo biti pripravljeni,” je poudaril Julian King. Po njegovih besedah sicer ni zelo verjetno, da bo padcu Mosula sledil množičen odhod džihadistov v Evropo.

Ocenil je, da je na bojiščih IS trenutno skupno okoli 2500 borcev iz držav Evropske unije. Podobni primeri iz preteklosti, kot je Afganistan, so pokazali, da se jih na koncu vrne le nekaj, ker so nekateri padli v boju, drugi pa so odšli na nova bojišča.

A že peščica džihadistov bi pomenila resno grožnjo, na katero moramo biti pripravljeni, je opozoril King. Po njegovem je zdaj pomembno, da z ustreznimi ukrepi “teroristom pustimo vedno manj možnosti za delovanje” ter “povečamo našo sposobnost za upor terorističnim grožnjam”.

Evropski komisar je napovedal zakonske predloge Bruslja za boljše varnostne standarde osebnih dokumentov. “Trenutno je prelahko obiti nadzor potnih listov na zunanjih mejah unije, lahko samo predložiš ponarejene dokumente,” je pojasnil. Evropska komisija bo še letos predlagala ukrepe za izboljšanje varnostnih standardov potnih listin, pa tudi rojstnih in poročnih listin, na podlagi kateri so izdani potni listi, piše Die Welt.

Iraške sile so ofenzivo na Mosul začele v ponedeljek. V njej sodeluje okoli 30.000 iraških vojakov ob podpori 60-članske mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA. Po ocenah ameriškega obrambnega ministrstva bo ofenziva težka in bo trajala kar nekaj časa.

Džihadisti so letos v Siriji in Iraku utrpeli že vrsto porazov in izgubili precej ozemlja, ki so ga zasedli v zadnjih letih. Ponovno zavzetje Mosula bi bil hud udarec za džihadiste, a ne bi pomenilo konca vojne proti IS, ki ima v Iraku pod nadzorom še nekaj ozemlja.

STA


Najbolj brano