Evropski komisar Hahn poziva vse strani v Makedoniji k miru in enotnosti

Evropski komisar za evropsko sosedsko politiko in širitvena pogajanja Johannes Hahn je po krvavih dogodkih v makedonskem Kumanovu vse strani danes ponovno pozval k miru in enotnosti.

 Johannes Hahn Foto: Ec.Europa.Eu
Johannes Hahn Foto: Ec.Europa.Eu

BRUSELJ > Johannes Hahn je hkrati izrazil zaskrbljenost nad dogodki v Makedoniji. Pozval je tudi k razjasnitvi dogodkov. Zaskrbljenost so danes izrazili tudi v zvezi Nato in ZN.

Evropski komisar je še posvaril, da dogodki v Kumanovu ne bi smeli odvrniti pozornosti od težkih notranjepolitičnih razmer v Makedoniji. Trenutne razmere pa tudi ne bi smele, je poudaril, dodatno zaplesti etničnih napetosti v državi.

Hahn je danes tudi povedal, da trenutno na njegovem koledarju ni obiska Makedonije, ni pa izključil te možnosti, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je v nedeljo zvečer prav tako izrazil zaskrbljenost nad nasilnimi dogodki v Makedoniji. Dejal je, da je treba dogodke preiskati na transparenten način. “Vse strani pozivam k zadržanosti in da se v interesu države in regije vzdržijo kakršni koli eskalacij,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Stoltenberg.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je danes prav tako vse strani v Makedoniji pozval, naj sodelujejo pri ponovni vzpostavitvi miru v državi in se vzdržijo kakršnega koli nasilja. Pozval je tudi k celoviti preiskavi dogodkov na objektiven in transparenten način, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na dogodke v Makedoniji se je danes odzvala tudi tiskovna predstavnica visoke zunanjepolitične predstavnice EU Federice Mogherini, Maja Kocijančič. Izrazila je upanje, da bodo zadnji dogodki vzpodbudili makedonske voditelje k sodelovanju in resnemu dialogu o vseh težavah, s katerimi se sooča država, predvsem glede dolge politične krize in potrebnih reform, ki bi jih morali sprejeti, če želi država napredovati na evropski poti.

V sporočilu za javnost je Evropska komisija sicer izrazila globoko žalost zaradi dogodkov v Kumanovu. Hkrati v Bruslju menijo, da gre za osamljen pojav.

STA


Najbolj brano