Evropskemu poslancu iz Poljske kazen zaradi žalitve žensk

Evropski poslanec iz Poljske Janusz Korwin-Mikke bo kaznovan zaradi žaljivih izjav o ženskah, ki bi morale po njegovem prepričanju zaslužiti manj kot moški, ker so "šibkejše, manjše in manj inteligentne". Poljaka je doletela doslej najstrožja kazen, je sporočil predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani.

 Poljski evroposlanec Janusz Korwin-Mikke bo ob  9210 
evrov, deset dni se ne bo smel udeleževati parlamentarnih 
dejavnosti in leto dni ne bo smel zastopati parlamenta.
Poljski evroposlanec Janusz Korwin-Mikke bo ob 9210 evrov, deset dni se ne bo smel udeleževati parlamentarnih dejavnosti in leto dni ne bo smel zastopati parlamenta. 

BRUSELJ/STRASBOURG > 74-letnemu samostojnemu poslancu bodo zasegli dnevnice za trideset dni, kar znese 9210 evrov, deset dni se ne bo smel udeleževati parlamentarnih dejavnosti in leto dni ne bo smel zastopati parlamenta.

Strogost kazni je po Tajanijevem prepričanju skladna z resnostjo dejanja, saj je izjava, izrečena na plenarnem zasedanju v razpravi o enakosti spolov, ki ji je predsedovala ženska, žaljiva do vseh žensk in izraža zaničevanje temeljnih vrednot.

Janusz Korwin-Mikke je španski kolegici Iratxe Garcia-Perez zabrusil, da morajo ženske zaslužiti manj kot moški, saj so "šibkejše, manjše in manj inteligentne". "Ali veste, koliko žensk je med najboljšo stoterico šahistov? Vam bom povedal: nobene," je še dodal.

"Takšnega obnašanja ne bom dovolil," je danes poudaril Antonio Tajani. Še posebej nedopustne so po njegovih besedah takšne izjave iz ust evropskega poslanca, ki bi moral z ustreznim dostojanstvom zastopati Evropejce.

Za Poljaka, ki vodi skrajno desno stranko Korwin, sicer to ni prva kazen zaradi nedopustnih izjav. Oktobra 2015 je bil kaznovan s 3060 evri kazni in desetdnevno prepovedjo parlamentarnih dejavnosti zaradi rasističnih komentarjev in spornih izjav o holokavstu.

Korwin-Mikke je begunce označil za "človeške smeti" ter dvignil roko v nacistični pozdrav in svoje mnenje argumentiral ob uporabi nacističnega slogana "en narod, en rajh, en voditelj". Na sploh je znan po nacističnih pozdravih in relativizaciji holokavsta.

Leta 2010 je odmeval tudi primer Britanca Nigela Faragea, ki so mu naložili 3000 evrov kazni zaradi žalitve tedanjega predsednika Evropskega sveta Hermana Van Rompuya, ki ga je opisal kot osebo "s karizmo mokre cunje in videzom nižjega bančnega uradnika".

STA


Najbolj brano