Evropska komisija ne vidi alternative arbitraži

Arbitražno sodišče bo delalo naprej, tudi če Hrvaška izstopi iz arbitražnega postopka, je včeraj, tik preden je hrvaški sabor glasoval o odstopu od arbitraže, sporočila Evropska komisija. Hrvaških poslancev to ni ustavilo; vladi so soglasno naročili, naj začne postopke za prekinitev sporazuma. Gre za dogovor med dvema enakovrednima članicama EU in Evropska komisija za ta dogovor ni pristojna, so prepričani sosedje.

V hrvaškem saboru so včeraj vse politične skupine nasprotovale nadaljevanju arbitražnega postopka.
V hrvaškem saboru so včeraj vse politične skupine nasprotovale nadaljevanju arbitražnega postopka.  

BRUSELJ, ZAGREB > Prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans je pisal v Zagreb in izrazil zaskrbljenost ob namerah Hrvaške, da odstopi od arbitražnega sporazuma, a to na odločitev hrvaških politikov ni vplivalo. Zelo hitro, že zgodaj popoldne, je hrvaški sabor soglasno sklenil, da mora vlada začeti postopke za odstop Hrvaške iz arbitražnega postopka, saj da je Slovenija bistveno kršila njegove določbe.

“Komur še ni jasno, mu bo zelo kmalu”

Argumenti hrvaške strani so znani. Kot je včeraj pred poslanci ponovil tamkajšnji premier Zoran Milanović, je napaka, ki jo je v arbitražnem postopku zagrešila Slovenija, nepopravljiva: “Kot da bi v ameriškem pravu vplivali na člane porote. V istem trenutku je postopek sklenjen.”

Hrvaška vlada naj bi že danes sprožila postopek odstopa od pogodbe v skladu z določili dunajske konvencije o pravu mednarodnih pogodb. “Slovenija se mora na podlagi dunajske konvencije izreči o naši napovedi odstopa od pogodbe zaradi grobih kršitev sporazuma. Tistim, ki jim to še ni jasno, bo zelo kmalu,” je dejal hrvaški premier.

Sosednjima državama po prepričanju hrvaškega predsednika vlade zdaj ostane le sklenitev novega, drugačnega dogovora za določitev meje. “Sloveniji kot sosednji in prijateljski državi, s katero si delimo veliko in si bomo v prihodnjih letih še več, kot je nadzor nad zunanjo mejo EU, za katero upam, da jo bo Hrvaška zelo kmalu prevzela od Slovenije, predlagam, da se dogovorimo o novem modelu,” je dejal.

Evropska komisija: alternative ni

Da to ne pride v poštev, je v Zagreb včeraj še bolj odločno, kot je to storila v torek, sporočila Evropska komisija. “Evropska komisija od Republike Hrvaške pričakuje, tako kot bi pričakovala tudi od Republike Slovenije, da izpolni svoje obveznosti in še naprej podpira arbitražni postopek. Bodimo jasni: tudi če bi hrvaški parlament glasoval za izstop iz arbitražnega sodišča, bi to sodišče ostalo in nadaljevalo delo. Evropska komisija ne vidi nobene realne alternative arbitražnemu postopku in odločno poziva Hrvaško, da ostane del njega,” je v imenu komisije tik pred odločanjem v hrvaškem saboru sporočila tiskovna predstavnica komisije Mina Andreeva.

Izpostavila je potrebo po tem, da arbitražno sodišče sprejme končno odločitev za gladko in učinkovito izvajanje zakonodaje EU v prihodnje. S hrvaške vlade so se popoldne na ta evropski pritisk odzvali z oceno, da komisija ni pristojna za arbitražni sporazum, saj da je ta sporazum dvostranski dogovor med dvema enakovrednima članicama EU.

Slovenija je tiho

Evropska komisija sicer nima mehanizmov, da bi preprečila odločitev hrvaškega sabora o odstopu Hrvaške od arbitražnega sporazuma, se pa lahko zaradi tega odstopa v bodoče marsikaj zaplete. Hrvaški mediji so svojo javnost opozorili tudi na to, da lahko Slovenija ovira Hrvaško pri vstopanju v schengensko območje.

Za Ljubljano pa je zdaj vroča arbitražna zgodba končana. Slovenija je imenovala novega arbitra in arbitraža se lahko nemoteno nadaljuje, je včeraj ponovil premier Miro Cerar, ki zdaj pričakuje strpnost in zadržanost politikov obeh držav, da ne bi po nepotrebnem vznemirjali ljudi. K temu, da naj se vzdržita vseh dejanj, ki bi lahko poslabšala spor in ogrozila delo sodišča, je Slovenijo in Hrvaško v torek zvečer pozvalo tudi arbitražno sodišče, ki bo za razjasnitev okoliščin dogajanja že v kratkem zaslišalo obe strani.JANA KREBELJ


Najbolj brano