Evropa od leta 2000 za deportacije migrantov porabila 11,3 milijarde evrov

Članice EU, Švica, Norveška in Islandija so za deportacije migrantov v zadnjih 15 letih porabile 11,3 milijarde evrov, še 1,6 milijarde evrov pa za nadzor meja v “trdnjavi Evropa”, kažejo izsledki študije, ki jo je opravil konzorcij evropskih novinarjev in strokovnjakov.

Fotografija je simbolična. Foto: Posadka Splošne Plovbe
Fotografija je simbolična. Foto: Posadka Splošne Plovbe

BRUSELJ > V povprečju je deportacija posameznega migranta stala 4000 evrov, od tega je polovica stroškov prevoza. Skupno so stroški deportacij migrantov od leta 2000 znašali 11,3 milijarde evrov.

Evropske države so poleg tega porabile še 1,6 milijarde evrov za nadzor meja, medtem ko so migranti po ocenah študije, objavljene v sredo, skoraj enako vsoto, 1,57 milijarde evrov, plačali tihotapcem za pot v Evropo.

Lani je v EU za azil zaprosilo več kot 600.000 migrantov. Letos je do konca maja Sredozemsko morje prečkalo več kot 100.000 migrantov, ki so na prenatrpanih plovilih tvegali življenje. Več kot 1800 jih je ob tem umrlo.

Kot kaže študija, ki jo je pripravilo 20 novinarjev, statistikov in drugih strokovnjakov iz 16 držav, je agencija EU za nadzor nad zunanjimi mejami Frontex porabila skoraj milijardo evrov. Sredozemske države pa so za čolne, opremo za nočno gledanje, brezpilotna letala, terenska vozila in drugo opremo za nadzor meje potrošile še najmanj 70 milijonov evrov. Zgolj vzdrževanje zidov okoli španskih enklav Ceuta in Melilla stane 10 milijonov evrov.

A z deportacijami migrantov in strožjim nadzorom grške, italijanske, bolgarske in španske meje evropske države niso uspele odvrniti prebežnikov od tega, da bi skušali potovati v Evropo, še kažejo izsledki študije, ki po navedbah avtorjev prvič kaže “stroške vzdrževanja trdnjave Evropa”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

STA


Najbolj brano