Evklid Cakalotos zamenjal Janisa Varufakisa

Vodja grške skupine za pogajanja s posojilodajalci Evklid Cakalotos je bil po današnjem odstopu Janisa Varufakisa imenovan za novega finančnega ministra, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Varufakis je kot razlog za odstop navedel želje nekaterih članov evrske skupine, da ne bi več sodeloval v nadaljnjih pogajanjih.

Evklid Cakalotos in Janis Varufakis
Evklid Cakalotos in Janis Varufakis 

ATENE > Evklid Cakalotos je po večerni zaprisegi ocenil, da so se Grki na referendumu izrekli za to, da si “zaslužijo boljše” in da ne morejo sprejeti “neživljenjske rešitve”. “Želimo nadaljevati razpravo. Menim, da se lahko nekaj spremeni v Evropi,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Cakalotos, ki je priznal, da ima tremo, ko prevzema ministrski položaj “v nelahkem trenutku v grški zgodovini”.

Dosedanji državni sekretar na grškem zunanjem ministrstvu, 55-letni Cakalotos, je vodenje pogajalske skupine prevzel, potem ko je grška vlada aprila zaradi skromnega napredka v pogajanjih preoblikovala ekipo uradnikov, ki vodijo ključna pogajanja o dolgu z mednarodnimi posojilodajalci. Takrat so to mnogi videli kot nezaupnico Janisu Varufakisu, čeprav so to v Atenah zanikali.

Avtor šestih knjig

Varufakis je sicer pred referendumom zatrjeval, da bo odstopil le, če bodo volilci glasovali za pogoje posojilodajalcev v zameno za novo finančno pomoč, zato je njegov današnji odstop precejšnje presenečenje. Na referendumu je glede na uradne izide proti pogojem glasovalo 61,31 odstotka udeležencev, za pa jih je bilo 38,69 odstotka. Volilna udeležba je bila 62,5-odstotna.

Tako kot njegov predhodnik, ki je veljal za enfant terribla evropskih zunanjih ministrov in se bo v zgodovino zapisal predvsem po svojem kljubovanju prevladujočim pogledom v območju evra in EU, je tudi Cakalotos profesor ekonomije.

Rojen je bil leta 1960 v nizozemskem Rotterdamu. Šolal se je v Veliki Britaniji. Študij ekonomije, političnih ved in filozofije je opravil na oxfordski univerzi in na univerzi Sussex, doktoriral pa je leta 1989 na Oxfordu.

Po doktoratu je štiri leta deloval na britanski univerzi Kent, najprej eno leto kot raziskovalec, nato pa do 1993 kot predavatelj. Od 1994 do 2010 je bil profesor na ekonomsko-poslovni fakulteti v Atenah, nato pa tudi na atenski univerzi.

Cakalotos je avtor šestih knjig ter številnih ekonomskih člankov v strokovnih revijah in zbornikih.

Iskanje ravnotežja med težkimi odločitvam

Za razliko od Varufakisa pa si je nabral več političnih izkušenj. Če je Varufakisova politična zvezda zasijala nenadoma po januarski zmagi Sirize na parlamentarnih volitvah, je bil Cakalotos že leta 2012 izvoljen kot poslanec, mandat pa je ponovno dobil januarja letos, ko so ga imenovali tudi za državnega sekretarja na zunanjem ministrstvu, kjer se je njegovo delo vrtelo predvsem okoli ekonomsko-finančnih vprašanj. Je tudi član izvršilnega odbora Sirize in je tako v samem vodstvu stranke.

Prav to naj bi mu po mnenju analitikov pomagalo pri iskanju ravnotežja med težkimi odločitvami, ki jih bo v naslednjih tednih morala sprejemati grška vlada, in kompromisi, ki jih bo treba s posojilodajalci sprejemati na poti iskanja rešitve, ter stališči znotraj Sirize. Ni namreč skrivnost, da del stranke nasprotuje kakršnemukoli varčevalnemu nareku upnikov.

Cakalotos sicer deli stališča Sirize glede ekonomske politike in nasprotovanja varčevanju ter velja za marksističnega ekonomista. A njegov pogled naj bi bil naklonjen nadaljevanju članstva Grčije v območju evra. Želi pa si doseči spremembe znotraj evrskega območja, tako da bi bile članice v njem deležne enake obravnave.

V evroskupini bo tako tudi Cakalotos po pričakovanjih težak pogajalec, a njegov osebni slog naj bi bil za evrske kolege vseeno bolj sprejemljiv od Varufakisovega, ki je mnogim ministrom vidno paral živce.

STA


Najbolj brano