Erjavec se ni udeležil vojaške parade na Rdečem trgu

Zunanji minister Karl Erjavec se je danes v Moskvi udeležil pietetnih dogodkov ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne. V imenu Slovenije je položil venec na grob neznanega vojaka ob kremeljskem obzidju in prisostvoval sprejemu v Kremlju, ni pa se udeležil vojaške parade na Rdečem trgu, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Karl Erjavec se ni udeležil vojaške parade na Rdečem trgu.
Karl Erjavec se ni udeležil vojaške parade na Rdečem trgu. 

MOSKVA > Erjavec je ob tej priložnosti poudaril, da je treba sporočilo spominskih slovesnosti razumeti kot svarilo, da ne smemo pozabiti grozot preteklost in na podlagi teh izkušenj nikoli več dovoliti, da bi svet kadarkoli ponovno zdrsnil v globalno morijo.

Na omenjenih slovesnostih se je ministru poleg slovenskega veleposlanika v Rusiji Primoža Šelige pridružil tudi predstavnik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Mirko Mirtič. Erjavec se je že v petek zvečer v okviru sprejema neformalno srečal tudi z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, so še sporočili z MZZ.

V Moskvi je danes ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne v Evropi in zmage nad nacistično Nemčijo potekala veličastna vojaška parada, na kateri je sodelovalo več kot 16.000 vojakov. Zahodni voditelji so parado bojkotirali zaradi ukrajinske krize, so se pa je udeležili nekateri drugi svetovni voditelji.

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes po vojaški paradi ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne v Evropi načeloval še slovesnemu množičnemu pohodu po središču Moskve. S portretom svojega očeta Vladimirja, ki se je boril proti nacistom, se je Putin nepričakovano pridružil sprevodu 250.000 Rusov, večinoma svojcev padlih v vojni.

"Menim, da je moj oče, tako kot na milijone preprostih vojakov, kar je bil tudi sam, imel vso pravico, da je hodil po tem trgu," je Putin povedal na Rdečem trgu, kamor je množica prisegla po pohodu skozi središče ruske prestolnice.

Tudi številni udeleženci shoda so nosili portrete in slike svojih svojcev, ki so umrli v vojni, k čemur jih je spodbudila kampanja Nesmrtni polk s podporo Kremlja.

Putin je glede kampanje dejal, da je namenjena poklonu padlim vojakom in civilistom, prav tako pa je simbol moči Rusije. "Govori tudi o naši samozavesti, moči in srečni prihodnosti za naše otroke," je povedal ruski predsednik.

STA


Najbolj brano