Erjavec je za priznanje Palestine

Zunanji minister Karl Erjavec je danes v Bruslju ocenil, da bi bilo priznanje Palestine “korak v pravo smer”. “Mislim, da bi bil to korak v pravo smer, vendar mora pa to priznanje znotraj Slovenije doseči čim širše soglasje,” je odgovoril minister na vprašanje, ali bi morala Slovenija po njegovem osebnem mnenju priznati Palestino.

Slovenski veleposlanik pri EU Rado Genorio in zunanju minister Karl Erjavec Foto: STA
Slovenski veleposlanik pri EU Rado Genorio in zunanju minister Karl Erjavec Foto: STA

BRUSELJ > Karl Erjavec je povedal, da so zunanji ministri EU danes na zasedanju v Bruslju ocenili, da je bližnjevzhodni proces mrtev in da ga je treba reaktivirati.

EU bo preučila možnosti za nadaljnje iskanje politične rešitve, ne bo pa sprejela nobenega sklepa o priznanju Palestine, temveč to vprašanje ostaja v pristojnosti članic, je izpostavil slovenski minister.

Ob tem je spomnil, da v Sloveniji že obstajajo pobude za priznanje Palestine in da bo v kratkem nujna seja odbora za zunanjo politiko, na kateri bodo razpravljali o tem vprašanju.

Pritisk na Izrael

Minister osebno meni, da je treba, če ni možnosti za politično rešitev v smeri dveh držav, izvesti ustrezen pritisk na Izrael in priznanje Palestine bi po njegovem prepričanju verjetno pomenilo takšen pritisk.

Če se bodo nadaljevala rušenja palestinskih naselij in gradnja izraelskih naselbin, je po Erjavčevih besedah povsem jasno, da bi Jeruzalem težko postal glavno mest obeh držav, kar onemogoča politično rešitev.

Nekateri ministri po Erjavčevih navedbah menijo, da sama gradnja naselbin še ne pomeni dokončnega slovesa od politične rešitve dveh držav, češ da je naselbine v primeru dogovora še vedno mogoče zrušiti, a osebno je do takšne rešitve zelo skeptičen.

Vodja slovenske diplomacije sicer pričakuje, da se bo slej ko prej začel proces v smeri priznanja Palestine tudi v okviru EU, a v tem trenutku ne vidi možnosti za enotno stališče EU glede priznanja Palestine v doglednem času.

Priznanje bi pomenilo novo etapo

Na konkretno vprašanje, ali bi torej Slovenija po njegovem osebnem mnenju morala priznati Palestino, je Erjavec odgovoril: “Mislim, da bi bil to korak v pravo smer, vendar mora pa to priznanje znotraj Slovenije doseči čim širše soglasje.”

Ob tem je izpostavil zavedanje, da samo priznanje ne rešuje bližnjevzhodnega vprašanja, bi pa to po njegovih besedah zagotovo pomenilo novo etapo, saj bi moral v primeru takšnega trenda tudi Izrael premisliti o svoji strategiji in taktiki do Palestine.

Na vprašanje, ali bi bilo prav, da bi bila Slovenija med prvimi članicami unije, ki bi priznale Palestino, je minister odgovoril: “Meni se zdi prav, da bi v okviru neke demokratične razprave znotraj institucij pač ta korak storili.”

Vprašanje priznanja Palestine se bo v Sloveniji obravnavalo v okviru ustreznih institucij - v parlamentu, v vladi, tudi znotraj ministrstva, lahko pa povem svoje naklonjeno mnenje, je sklenil zunanji minister.

STA


Najbolj brano