Erdogan želi državo očistiti “virusov in metastaz”

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan se je po spodletelem vojaškem udaru v Turčiji danes v Istanbulu udeležil pogreba nekaterih žrtev udara. Ob tem je napovedal, da se bo v državnih institucijah nadaljevalo neusmiljeno čiščenje “virusov in metastaz”, ki so prizadeli Turčijo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je napovedal, da se 
bo v državnih institucijah nadaljevalo neusmiljeno čiščenje 
“virusov in metastaz”, ki so prizadeli Turčijo. Foto: STA
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je napovedal, da se bo v državnih institucijah nadaljevalo neusmiljeno čiščenje “virusov in metastaz”, ki so prizadeli Turčijo. Foto: STA

ANKARA > “Še naprej bomo odstranjevali virus iz vseh državnih institucij, saj se je tako kot rak razširil po vsej državi,” je na žalni slovesnosti v spomin na ubite v udaru v mošeji Fatih v Istanbulu poudaril Recep Tayyip Erdogan.

Odgovornost za vojaški udar je pripisal privržencem verskega voditelja Fehtullaha Gulena, ki živi v izgnanstvu v ZDA. Gulen, nekdanji Erdoganov tesen sodelavec, vztraja, da z udarom nima nič, in ga obsoja.

Erdogan je omenil, da so po spodletelem udaru številni pozvali k uvedbi smrtne kazni v Turčiji. “V demokraciji ne moremo prezreti volje ljudstva,” je dejal in dodal, da bodo o tem odločale pristojne oblasti. Že v soboto je Erdogan omenil, da bo o morebitni ponovni uvedbi smrtne kazni razpravljal parlament. Danes pa je poudaril: “Nismo maščevalci”. Dodal je, da se najbolj maščuje Bog.

Turke je ponovno pozval, naj zvečer znova odidejo na ulice. V soboto se je na podoben predsednikov poziv odzvalo več tisoč ljudi v številnih mestih, tudi v Carigradu, Ankari in Izmirju.

Pred pogrebnimi slovesnostmi se je Erdogan po telefonu pogovarjal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Ta je Turčiji zaželel čim prejšnjo ponovno vzpostavitev stabilnosti ter pozval k zaščiti ruskih turistov v državi. Državnika sta se dogovorila, da se bosta sešla prvi teden v avgustu. Po poročanju tujih tiskovnih agencij bi lahko njuno srečanje potekalo v ruskem Sočiju.

STA


Najbolj brano