Erdogan zagrozil z odprtjem meja za migrante

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes zagrozil z odprtjem turških meja za migrante, potem ko je Evropski parlament v četrtek v sicer nezavezujoči resoluciji podprl prekinitev pristopnih pogajanj EU s Turčijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Recep Tayyip Erdogan  Foto: STA
Recep Tayyip Erdogan  Foto: STA

ISTANBUL > “Poslušajte me. Če boste šli še dlje, se bodo meje odprle. Imejte to v mislih,” je po poročanju AFP Recep Tayyip Erdogan zažugal EU v govoru v Istanbulu.

EU in Turčija sta marca s sporazumom uspešno zajezili balkansko pot več sto tisoč migrantov preko Egejskega morja proti zahodnim državam Evropske unije.

Po julijskem poskusu državnega udara v Turčiji in po obsežnih čistkah, ki so sledile, pa so se v EU okrepili pozivi, da bi se morala pristopna pogajanja med EU in Turčijo zaradi nedemokratičnih procesov v slednji prekiniti. To je v četrtek z resolucijo podprl tudi Evropski parlament.

Erdogan in ostali predstavniki vlade v Ankari so sicer že večkrat zagrozili z odpravo sporazuma o zajezitvi migrantskega toka, ker da EU ne izpolnjuje tudi drugih določil iz tega sporazuma - od zagotavljanja obljubljenega denarja za oskrbo beguncev v Turčiji do neizpolnitve obljube o odpravi vizumov za turške državljane. V Bruslju pa so na drugi strani Ankaro vseskozi opozarjali, da mora izpolniti še kake druge pogoje, da bi se to zgodilo.

STA


Najbolj brano