Erdogan v Bruslju o treh ukrepih za rešitev begunske krize

“Nedvomno mora EU bolje upravljati svoje meje. Enako pričakujemo od Turčije,” je po srečanju z s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom v Bruslju poudaril predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

Recep Tayyip Erdogan  Foto: STA
Recep Tayyip Erdogan  Foto: STA

BRUSELJ > EU in Turčija se trudita ob obisku turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana v Bruslju vzpostaviti nov odnos vzajemnega zaupanja, ki bi omogočil učinkovito sodelovanje v begunski krizi. EU pričakuje od Turčije boljše upravljanje meje in nakazuje možnost premikov pri vizumski liberalizaciji. Erdogan je znova izpostavil vzpostavitev varne cone.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki je izpostavil potrebo po novem odnosu vzajemnega zaupanja in skupnem migracijskem načrtu, pa je pred srečanjem z Erdoganom nakazal možnost napredka v dialogu o vizumski liberalizaciji, ki jo želi Turčija. Dejal je, da je močno naklonjen premikom pri tem vprašanju.

Juncker je tako potrdil neuradne navedbe, da bi lahko Turčija v zameno za pomoč pri nadzoru turško-grške meje hitreje napredovala na poti do tega cilja. EU in Turčija sta dialog o vizumski liberalizaciji začeli decembra 2013. Naslednje, drugo poročilo o pripravljenosti Turčije na ta korak se pričakuje konec tega ali v začetku prihodnjega leta.

Erdogan je izpostavil, da je v Turčiji 2,5 milijona beguncev, od tega 2,2 milijona Sircev, medtem ko jih je v Evropi 250.000. Turčija je doslej po njegovih besedah za begunce porabila 7,8 milijarde dolarjev, medtem ko je od mednarodnih partnerjev dobila nekaj več kot 400 milijonov dolarjev, a kljub temu ni zaprla svojih vrat, temveč jim pomaga brez kakršne koli diskriminacije.

Za rešitev begunske krize, katere vzrok je vojna v Siriji, so po Erdoganovih besedah potrebne tri stvari: usposabljanje in oprema, ter vzpostavitev varne cone, kjer bodo ljudje varni pred terorizmom, ter območja prepovedi letenja v Siriji. Podrobneje turški predsednik svojih predlogov v dveh izjavah za javnost ni pojasnil. Priložnosti za vprašanja novinarjev pa ni bilo.

Na obeh straneh so zagotavljali, da so se pripravljeni pogovarjati o vseh oblikah sodelovanja. Tudi o vzpostavljanju varne cone, če bo v zameno tudi Turčija pripravljena ukrepati, je dejal Tusk. Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je v povezavi s tem opozoril, da je za vzpostavitev takšnega območja potrebna odločitev Varnostnega sveta ZN.

Tudi Tusk je izpostavil še, da sta se z Erdoganom strinjala, da rešitve ni mogoče doseči, tako da bo Rusija kot zaveznica predsednika Bašarja al Asada bombardirala legitimne opozicijske sile, ter o potrebi po boju proti Islamski državi. Povedal je tudi, da mu je Erdogan poročal o zaskrbljujočih novicah o ruski kršitvi turškega zračnega prostora.

Turški predsednik je poudaril, da pristopni proces ostaja strateški cilj Turčije, in izpostavil pomen vizumske liberalizacije. Ob tem je opozoril, da v tem procesu ne sme biti postavljanja umetnih političnih preprek in da ga je treba oživiti.

Veliko pozornosti je Erdogan v predvolilnem duhu namenil boju proti terorizmu, ki je po njegovih besedah ključen za regijo. Turčija bo nadaljevala boj proti Islamski državi in tudi proti Kurdski delavski stranki (PKK), je poudaril ter okrcal “črno propagando” v nekaterih državah EU, ki v praksi ne sledijo dejstvu, da je PKK za EU teroristična organizacija.

O novem akcijskem načrtu EU in Turčije, o katerem so čez vikend poročali nemški mediji ter naj bi med drugim vključeval skupne patrulje na grško-turški meji pod okriljem evropske agencije za zunanje meje Frontex, šest novih taborišč v Turčiji, ki bi jih sofinancirala unija, in preselitev do pol milijona beguncev iz Turčije v unijo, danes ni nihče od voditeljev ni javno govoril.

Erdogan se je ločeno sestal s Tuskom, Junckerjem in Schulzem, drevi pa imajo tudi skupno večerjo. Turški predsednik je sicer na obisku v Bruslju na povabilo belgijskega kralja. Odprl bo mednarodni festival Europalia, na katerem se vsaki dve leti predstavi kulturna dediščina določene države. Tokrat se od začetka oktobra do konca januarja na festivalu predstavlja Turčija.

STA


Najbolj brano