Erdogan napovedal odstop v primeru dokaza, da Turčija trguje z nafto z IS

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v ponedeljek dejal, da je pripravljen odstopiti, če bodo dokazane trditve ruskega predsednika Vladimirja Putina, da Turčija z džihadisti Islamske države trguje z nafto.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je  dejal, da je 
pripravljen odstopiti, če bodo dokazane trditve ruskega 
predsednika Vladimirja Putina, da Turčija z džihadisti Islamske države trguje z nafto. Foto: STA
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je dejal, da je pripravljen odstopiti, če bodo dokazane trditve ruskega predsednika Vladimirja Putina, da Turčija z džihadisti Islamske države trguje z nafto. Foto: STA

ANKARA > “Rekel bom nekaj zelo močnega. Če bo to dokazano, plemenitost našega naroda zahteva, da ne bi več ostal na položaju,” je dejal Recep Tayyip Erdogan ob robu podnebnega vrha v Parizu, ki se ga je v ponedeljek udeležil tudi Vladimir Putin, je poročala turška državna tiskovna agencija Anatolia.

Putin, ki se ob robu vrha ni sestal z Erdoganom, čeprav si je ta to želel, je pred tem v ponedeljek obtožil Ankaro, da je pred tednom dni sestrelila rusko vojaško letalo, da bi zavarovala “dobavne linije nafte Islamske države do Turčije, ki vodijo do pristanišč, kjer jo naložijo na tankerje”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dodal je, da so prejeli dodatne podatke, ki “na žalost potrjujejo, da to nafto, ki je proizvedena na ozemlju pod nadzorom IS in drugih terorističnih organizacij, v Turčijo prevažajo na industrijski ravni”.

Erdogan je v odzivu dodal, da je treba ostati potrpežljiv in ne dajati čustvenih izjav. Poudaril je, da Turčija nafto in zemeljski plin uvaža po zakonitih poteh. “Tega ne počnemo s terorističnimi skupinami, to morajo vsi vedeti,” je dejal ter odločno zanikal navedbe Putina.

Po sestrelitvi ruskega letala na sirsko-turški meji je Putin v minulih dneh že obtožil oblasti v Ankari, da so pomagači teroristov in da IS nafto izvaža preko Turčije.

Turčija vztraja, da je rusko letalo, ki je bilo na operaciji v Siriji, sestrelila zaradi kršenja turškega zračnega prostora, kar Moskva zanika. Iz ameriškega State Departmenta so v ponedeljek potrdili, da dokazi iz turških in ameriških virov kažejo, da je letalo kršilo turški zračni prostor, čeprav so ga na to večkrat opozorili.

STA


Najbolj brano