Erdogan na Hrvaškem pozval k odstranitvi birokratskih ovir

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je drugi dan uradnega obiska na Hrvaškem nagovoril udeležence hrvaško-turškega gospodarskega foruma, ki poteka v Zagrebu. Dejal je, da je za boljše dvostransko gospodarsko sodelovanje treba odstraniti ovire, ki jih predstavlja “birokratska oligarhija”.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan Foto: Wikipedia
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan Foto: Wikipedia

ZAGREB > Recep Tayyip Erdogan je ponovil, da želita Hrvaška in Turčija povečati vrednost blagovne menjave na milijardo evrov. Letna blagovna menjava med državama je trenutno okoli 315 milijonov evrov.

“Z dvostranskim sodelovanjem bomo uresničili načrte. Prizadevamo si tudi za odstranitev birokratskih ovir. Politiki so uspešni, ko jim to uspe, saj brez odstranitve birokratske oligarhije ni uspeha,” je dejal Erdogan na gospodarskem forumu, ki se ga je udeležilo približno 100 turških podjetnikov in več kot 400 njihovih kolegov s Hrvaške.

Ocenil je, da Hrvaška predstavlja veliko priložnost za turško gospodarstvo, posebej zaradi visoko izobražene delovne sile. Pričakuje, da bodo turška podjetja povečala svoja vlaganja na Hrvaškem, posebej v turizmu. Kot velik hrvaški potencial je izpostavil ekološko kmetijstvo.

Po njegovih besedah so za Turčijo zanimivi načrti hrvaške vlade za nadaljevanje privatizacije. Pričakuje, da bo hrvaški premier Tihomir Orešković vztrajal pri svojih privatizacijskih načrtih. Pozval je turške podjetnike, naj vlagajo na Hrvaškem, in obljubil, da bodo storili vse, da bi olajšali hrvaška vlaganja v Turčiji.

Tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je povedala, da je naloga politikov spodbujanje sodelovanja. “Izražam polno podporo turškim vlaganjem in pripravljena sem si prizadevati za vsako investicijo,” je izjavila. Posebej je izpostavila energetiko, bančništvo in sodobne tehnologije.

Pozdravila je privrženost Turčije evropskim integracijam ter je povedala, da je Turčija del Evrope.

Erdogan se je danes srečal tudi s hrvaškim premierjem Oreškovićem, nato pa je sledilo srečanje s predsednikom sabora Željkom Reinerjem.

Popoldne se bo udeležil svečane akademije v hrvaškem narodnem gledališču v čast 100. obletnice priznanja islama na Hrvaškem. Obisk bo sklenil po odprtju turškega kulturnega centra v Zagrebu.

STA


Najbolj brano