Erdogan konec meseca na obisku v Sloveniji

Slovenijo bo konec marca na vabilo slovenskega predsednika Boruta Pahorja obiskal predsednik Turčije Recep Tayyip Erdogan, so danes potrdili v Pahorjevem uradu.

Recep Tayyip Erdogan Foto: Wikipedia
Recep Tayyip Erdogan Foto: Wikipedia

LJUBLJANA > Gre za povratni obisk turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, potem ko je bil januarja lani na uradnem obisku v Turčiji slovenski predsednik Borut Pahor. Tedaj je bil predsednik Turčije še Abdullah Gül, Erdogan pa je bil premier; za predsednika Turčije je bil nato izvoljen avgusta lani.

Erdogan je Slovenijo kot premier že obiskal maja 2012 in tudi sicer so stiki med državama na najvišji politični ravni razmeroma pogosti. Turčija je zaradi strme gospodarske rasti eno prednostnih področij internacionalizacije slovenskega gospodarstva, državi pa sta marca 2011 sklenili tudi strateško partnerstvo.

Turčija je že zdaj pomembna gospodarska partnerica Slovenije. V letu 2013 je blagovna menjava med državama po podatkih Izvoznega okna znašala približno 480 milijonov evrov, od januarja do julija lani pa 314 milijonov.

V zadnjih dveh letih se je precej povečal predvsem uvoz iz Turčije, slovensko gospodarstvo pa si želi tudi več neposrednih turških naložb. K temu je lani v okviru obiska v Istanbulu turške gospodarstvenike pozval tudi slovenski predsednik Pahor.

STA


Najbolj brano