Erdogan: Nizozemska bo plačala za izgon turške ministrice

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes Nizozemski zagrozil, da bo plačala za izgon turške ministrice za družino in socialne zadeve Fatme Kaya. Nizozemski premier Mark Rutte je medtem branil odločitev vlade, da izžene turško ministrico in zagotovil, da si bo prizadeval za zmanjšanje napetosti med državama.

"Zahod je v zadnjih dneh jasno pokazal svoj pravi obraz," je 
danes v Istanbulu povedal turški predsednik Erdogan. Foto: Daniel Novaković/Sta
"Zahod je v zadnjih dneh jasno pokazal svoj pravi obraz," je danes v Istanbulu povedal turški predsednik Erdogan. Foto: Daniel Novaković/Sta

INSTANBUL/HAAG > "Če nizozemsko-turške odnose žrtvujete zaradi sredinih parlamentarnih volitev, boste plačali," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP turški predsednik Recep Tayyip Erdogan jezno dejal na proslavi v Istanbulu. "Naučili se bodo, kaj je diplomacija," je še poudaril in dodal, da to, kar se je zgodilo, ne more ostati brez odgovora.

Turško ministrico so izgnali, potem ko se je kljub prepovedi želela udeležiti zborovanja pred aprilskim turškim referendumom o spremembi ustave v nizozemskem Rotterdamu. Ministrica je ob vrnitvi v Istanbul danes nizozemske oblasti obtožila grobega in nečloveškega ravnanja. Dejala je, da so jo ustavili 30 metrov pred poslopjem turškega konzulata v Rotterdamu in da ji niso dovolili vstopa vanj. Do nje niso dovolili niti konzulu, zadrževali so jo več ur. Po navedbah Erdogana so "šli tako daleč, da so zaklenili vrata konzulata v Rotterdamu".

Nizozemski premier je medtem branil odločitev vlade. "Kar se je zgodilo včeraj, je popolnoma nesprejemljivo," je dejal glede tega, da je turška ministrica ignorirala več prošenj Ankari, naj ne pride v Rotterdam na načrtovano zborovanje. "Tukaj ni bila zaželena," je Rutte opisal razloge za izgon.

Odzval se je tudi na to, da Ankara Nizozemce turških korenin obravnava kot turške državljane. "To so nizozemski državljani," je po poročanju AFP vztrajal nizozemski premier. Na Nizozemskem sicer živi okoli 400.000 ljudi turškega izvora. Zagotovil je še, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, za zmanjšanje napetosti med državama.

Že v soboto so nizozemske oblasti letalu s turškim zunanjim ministrom Mevlütom Cavusoglujem prepovedale pristanek v državi. Erdogan je tako danes ponovil sobotne izjave, ko je nizozemsko ravnanje primerjal z nacizmom in fašizmom. Dejal je še, da se bo tudi sam odpravil na shode po Evropi. "Če imam diplomatski potni list, grem lahko v katerokoli državo želim," je dodal.

Diplomatski spor je že pred tem izbruhnil med Ankaro in Berlinom, saj so tudi v Nemčiji odpovedali oziroma prepovedali več predreferendumskih shodov, na katerih naj bi nastopili turški ministri.

"Zahod je v zadnjih dneh jasno pokazal svoj pravi obraz," je danes v Istanbulu povedal turški predsednik. "Kar smo videli v zadnjih dneh, je jasna manifestacija islamofobije," je izpostavil.

Cavusoglu je medtem že prispel v Francijo, kjer je popoldne nagovoril predreferendumsko zborovanje v Metzu. Francoski predstavniki so po navedbah AFP povedali, da je francosko zunanje ministrstvo obisk odobrilo.

"Hvala Franciji. Francija se ne gre takšnih iger," je danes dejal Erdogan. Kasneje je v govoru izven Istanbula Erdogan danes še pozval "vse mednarodne organizacije" k uvedbi sankcij proti Nizozemski, ki jo je obtožil, da se obnaša kot banana republika.

Ankara je sredi kampanje v podporo spremembam ustave, ki bodo v Turčiji uvedle predsedniški sistem in tako predsedniku Erdoganu dale še več moči. Zborovanja pripravljajo tudi po Evropi, kjer živi veliko Turkov.

STA


Najbolj brano