Erdogan: Ženske pri delu niso enakovredne moškim

Ženske niso enakovredne moškim pri delu, ker je to v nasprotju z zakoni narave, je danes izjavil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Prioriteta žensk bi morala biti predvsem materinstvo, je še dejal in hkrati ostro napadel feministke v Turčiji.

Ženske niso enakovredne moškim pri delu, ker je to v nasprotju z zakoni narave, je danes izjavil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan Foto: STA
Ženske niso enakovredne moškim pri delu, ker je to v nasprotju z zakoni narave, je danes izjavil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan Foto: STA

CARIGRAD > "Ne moreš postaviti doječe ženske na enak položaj kot moškega, ki nima teh odgovornosti," je dejal v Carigradu na konferenci o pravicah žensk, ki se je je udeležila tudi njegova hči Sumeyye.

"Ne moreš imeti žensk na istih delovnih mestih kot moške, kot so to imeli bivši komunistični režimi," je še nadaljeval. "Ji damo lopato in jo naženemo na delo? Ne moremo storiti tega. To je v nasprotju z njeno delikatno strukturo," je dejal Erdogan.

Prava, islamska pot v življenju žensk je predvsem materinstvo, je še poudaril. "Nekateri to lahko razumejo, nekateri pa ne. Tega ne moreš razložiti feministkam, ker ne sprejemajo koncepta materinstva," je dejal.

Turški predsednik je bil sicer že večkrat tarča kritik zaradi svojih stališč, da je enakopravnost spolov na trgu dela v nasprotju z naravnimi zakoni. Med drugim se je nekoč zavzel tudi za to, da bi vsaka turška družina morala imeti najmanj tri otroke.

Erdoganova politika - še ko je bil predsednik vlade - že vseskozi temelji na zagovarjanju tradicionalnih vrednot. A po mnenju kritikov to pomeni tudi vse večje zmanjševanje sekularnih načel turške države in postopnega uvajanja islama v državne zadeve. To se kaže tudi v zmanjševanju pravic žensk.

Ženske v Turčiji sicer na trgu dela niso pogoste. Po podatkih svetovne banke jih je zaposlenih le okoli 29 odstotkov. Za primerjavo, v Nemčiji jih zaposlenih 54 odstotkov, v ZDA pa 57 odstotkov.

Poleg tega so Turkinje pogosto tarča domačega nasilja. Lani je bilo v državi ubitih 214 žensk, ki so bile žrtve svojega partnerja, kaže statistika neodvisnega medijskega portala Bianet.

STA


Najbolj brano