Erdogan: Prioriteta žensk je materinstvo

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je na konferenci o pravicah žensk v Carigradu v ponedeljek izjavil, da je enakopravnost spolov v nasprotju z zakoni narave, saj ženske preprosto niso enakovredne moškim pri delu.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je na konferenci o pravicah žensk v Carigradu v ponedeljek izjavil, da je enakopravnost spolov v nasprotju z zakoni narave, saj ženske preprosto niso enakovredne moškim pri delu Foto: Wikipedia
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je na konferenci o pravicah žensk v Carigradu v ponedeljek izjavil, da je enakopravnost spolov v nasprotju z zakoni narave, saj ženske preprosto niso enakovredne moškim pri delu Foto: Wikipedia

CARIGRAD > V znak protesta zaradi nedavnih spornih izjav turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana na račun žensk je 65 različnih organizacij, ki se v Turčiji borijo za pravice žensk, danes objavilo celostranski oglas v enem najbolje prodajanih dnevnikov v državi Hurriyet. Erdogan je sicer kritikom že v sredo zatrdil, da je zagovornik pravic žensk. Vendar bi morala biti prioriteta žensk po njegovo materinstvo. Hkrati je ostro napadel feministke v Turčiji.

“Ne moreš imeti žensk na istih delovnih mestih kot moške, kot so to imeli bivši komunistični režimi,” je še dejal. “Ji damo lopato in jo naženemo na delo? Ne moremo storiti tega. To je v nasprotju z njeno delikatno strukturo,” so mediji med drugim citirali Erdogana.

V Turčiji na trgu ni veliko žensk. Po podatkih Svetovne banke jih je zaposlenihpribližno 29 odstotkov, medtem ko jih je na primer v Nemčiji zaposlenih 54, v ZDA pa 57 odstotkov. Poleg tega so Turkinje pogosto žrtve nasilja v družini. Lani je bilo v državi ubitih 214 žensk, ki so bile žrtve svojega partnerja, kaže statistika neodvisnega medijskega portala Bianet.

Na predsednika so se nemudoma zlile ostre kritike. Danes je v Hurriyetu objavljen velik oglas, v katerem borci za pravice žensk izpostavljajo, da “imajo moški in ženske enake pravice”. Kot so zapisali, “ne bodo popustili neenakosti”. Turčija že tako ali tako po enakosti spolov zaostaja v mednarodnih primerjavah, opozarjajo. Erdoganove izjave po njihovem predstavljajo kršitev ustave in mednarodnih pogodb, ki jih je Turčija podpisala.

Predsednik je kritike na svoj račun odločno zavrnil že v sredo. Kot je zatrdil na srečanju poslovnežev v Carigradu, so mediji izkrivili njegove besede. “Ženske in moški ne morejo biti enakopravni. Ženske potrebujejo enakovrednost in ne enakopravnosti. To sem rekel,” se je branil. Kot je še poudaril, prav on skozi vso svojo 40-letno politično kariero odločno brani žensko gibanje in ga je tudi okrepil znotraj svoje nekdanje stranke AKP.

Turški predsednik, katerega politika temelji na zagovarjanju tradicionalnih vrednot, je bil sicer v preteklosti že večkrat tarča kritik zaradi svojih stališč glede žensk in enakopravnosti spolov. Med drugim se je nekoč zavzel za to, da bi imela vsaka turška družina najmanj tri otroke.

STA


Najbolj brano