Enega poslala Al Kaida, drugemu dajala navodila Islamska država

Francoska televizija BFM-TV je bila danes v stiku z napadalcema v Franciji, ki sta bila kasneje ubita v posredovanju policije in je po njuni smrti objavila pogovor z njima. Govorili so s Cherifom Kouachijem, ki je z bratom v sredo ubil 12 ljudi na sedežu tednika Charlie Hebdo, in Amedyjem Coulibalyjem, ki je zajel talce v trgovini.

PARIZ > Kouachi je med drugim dejal, da ga je poslala teroristična organizacija Al Kaida v Jemnu, Coulibaly pa, da je prejel navodila s strani Islamske države. Četudi naj ne bi prihajala iz iste organizacije, je Coulibaly zatrdil, da je bil glede napadov v stiku z bratoma Kouachi. "Da, za operacije smo bili usklajeni," je dejal po poročanju televizije, ki jo povzema francoski časnik Le Figaro.

Hollande: Dejanja islamističnih fanatikov v zadnjih dneh nimajo ničesar skupnega z islamsko vero

Francoski predsednik Francois Hollande je današnji dve krvavi drami s talci označil za nacionalno tragedijo. Dramo v pariški trgovini s košer hrano, v kateri so po njegovih besedah poleg napadalca umrli še štirje talci, je označil za antisemitsko dejanje. A istočasno je opozoril, da je Francija po napadih še vedno ogrožena.

V nagovoru narodu, ki ga je v živo prenašala televizija, je Hollande poudaril, da dejanja islamističnih fanatikov v zadnjih dneh nimajo ničesar skupnega z islamsko vero.

Francoski predsednik je pohvalil varnostne sile, ki da so zajetje talcev v Parizu in severovzhodno od prestolnice končale profesionalno in učinkovito. Severovzhodno od Pariza je policija obkolila napadalca, ki naj bi stala za sredinim pokolom na sedežu tednika Charlie Hebdo, v katerem je bilo ubitih 12 ljudi. Napadalca sta se zatekla v tiskarno in zajela enega talca. Slednji je preživel, skrajneža pa sta padla pod streli varnostnih sil.

Drama s talci v trgovini s košer hrano v Parizu pa se je končala bolj krvavo. Poleg napadalca, ki je že v četrtek ubil policistko, so bili ubiti še štirje talci, kar je Hollande v nagovoru tudi potrdil.

V nedeljo v Parizu solidarnostni shod

Hollande je prav tako potrdil svojo udeležbo na solidarnostnem shodu enotnosti v Parizu v nedeljo, s katerim se bodo poklonili žrtvam tragedij v zadnjih dneh in na katerem se mu bodo pridružili številni evropski voditelji, med drugim premierja Velike Britanije in Italije David Cameron in Matteo Renzi, nemška kanclerka Angela Merkel in vodilni evropskih institucij.

Hollande je ob tem Francoze pozval, naj se pridružijo shodu in se zavzamejo za svobodo, demokracijo in pluralizem.

STA


Najbolj brano