Elektronske cigarete desetkrat bolj kancerogene od običajnih?

Elektronske cigarete, ki v javnosti veljajo za bolj zdrave od običajnih, vsebujejo 10-krat več rakotvornih snovi kot tobak, so danes sporočili japonski znanstveniki. Skupina znanstvenikov, ki jim je študijo naročilo japonsko ministrstvo za zdravje, je preučevala snovi v pari iz elektronskih cigaret.

TOKIO > Elektronske cigarete, ki so vse bolj priljubljene zlasti med mladimi, delujejo tako, da segrejejo tekočino, ki pogosto vsebuje nikotin, pri čemer nastaja para, ki jo uporabniki vdihavajo. Dim pri tem ne nastaja.

Znanstveniki so v pari več elektronskih cigaret odkrili številne rakotvorne snovi, kot sta formaldehid in etanal. Kot poroča japonska televizija TBS, je količina formaldehida v pari elektronskih cigaret desetkrat večja kot v dimu običajnih cigaret.

Na spletni strani Planetpare.si so tovrstne informacije, da so elektronske cigarete škodljive in vsebujejo karcinogene substance, označili za nepodkovane. Certificirane e-tekočine po dosedanjih raziskavah ne vsebujejo škodljivih snovi. Izjema je nikotin, katerega pa kadilci uživajo zaradi svojih relaksacijskih in hkrati stimulativnih učinkov. Tradicionalne tobačne cigarete vsebujejo več kot 4000 človeku škodljivih substanc in to v zdravju relevantnih količinah. Nekatere izmed njih so dokazano karcinogene, dodajajo na spletni strani. Škodljivost inhaliranja elektronske cigarete naj bi bila vezana izključno na kvaliteto e-tekočine v uporabi, nekatere študije so namreč pokazale, da nekatere e-tekočine res vsebujejo nekatere škodljive snovi. Te elektronske cigarete pa so bile brez regulacijskih normativov in brez certifikatov o kvaliteti. Primerno certificirane e-tekočine ne vsebujejo škodljivih snovi v relevantnih količinah. Razen nikotina, ki je klasificiran kot droga in bi naj bil v večjih dozah smrtno nevaren, še pišejo na Planetpare.si.

Nekaj neodvisnih študij, objavljenih na to temo, si lahko preberete na tej spletni povezavi: http://planetpare.si/koristne-povezave

STA, NR


Najbolj brano