Egiptovsko sodišče Mursija obsodilo na smrt

Egiptovsko sodišče je odstavljenemu predsedniku Mohamedu Mursiju in še več kot 100 drugim obsojenim danes dosodilo smrtno kazen zaradi pobega iz zapora v času vstaje leta 2011. O razsodbi se mora izreči še veliki mufti, končna odločitev pa bo znana v začetku junija.

Mohamed Mursi Foto: Wikipedia
Mohamed Mursi Foto: Wikipedia

KAIRO > Številnim obsojenim so sodili v odsotnosti, Mohamed Mursi pa je bil ob branju odločitve zaprt v posebni kletki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med drugim obsojenimi na smrt je tudi vidni klerik Jusuf al Karadavi, ki prebiva v Katarju.

V skladu z egiptovskim pravom mora sodišče vse smrtne obsodbe predložiti velikemu muftiju, ki v imenu vlade interpretira islamsko pravo. Njegova vloga je posvetovalna, sodišče pa bo končno odločitev izreklo 2. junija.

Mursi je bil s še 128 drugimi v procesu obtožen napadov na policijo in organizacijo pobegov iz zapora v času vstaje proti Hosniju Mubaraku leta 2011. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa so drugi obsojeni nekdanji vodilni in privrženci sedaj prepovedane Muslimanske bratovščine.

Prvi svobodno izvoljeni predsednik Egipta je bil v enem od prejšnjih sojenj že obsojen na 20-letno zaporno kazen zaradi spodbujanja nasilja proti demonstrantom. Šlo je za protestnike, ki so sodelovali na demonstracijah pred predsedniško palačo 5. decembra 2012.

Mursi je leta 2012 zmagal na predsedniških volitvah v Egiptu. Vojska ga je odstavila julija 2013 po množičnih protestih proti njegovi vladavini. Od takrat so Muslimansko bratovščino oblasti prepovedale in aretirale več tisoč njegovih podpornikov.

Na smrtno obsodbo Mursija se je kritično odzval turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki je dejal, da se Egipt s tem vrača v čase starega Egipta. “Žal je bil predsednik, ki ga je izbralo ljudstvo, obsojen na smrt. Egipt se vrača v čase starega Egipta,” je na shodu v Istanbulu dejal turški predsednik. Dodal je, da si Zahod še vedno zatiska oči pred državnim prevratom nekdanjega načelnika generalštaba egiptovske vojske Abdela Fataha al Sisija, ki je strmoglavim Mursija in nato zmagal na predsedniških volitvah minulo leto.

Odzvalo se je tudi palestinsko gibanje Hamas in obsodbo Mursija in drugih pripadnikov Muslimanske bratovščine označilo kot pretresljivo in obžalovanja vredno. Tiskovni predstavnik Hamasa Sami Abu Suhri je v izjavi za javnost še zapisal, da odločitev sodišča temelji na napačnih informacijah in podatkih.

Med obsojenimi so tudi domnevni člani Hamasa, seznam obsojenih pa je po navedbah Abuja Suhrija pomanjkljiv, saj sta med obtoženimi dve osebi, ki sta umrli v spopadih z Izraelom, drugi pa so zaprti v izraelskih zaporih.

STA


Najbolj brano