Egiptovski predsednik za vojaško posredovanje v Libiji

Egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi je danes pozval Varnostni svet Združenih narodov, naj sprejme resolucijo, ki bi omogočila mednarodno vojaško posredovanje v nemirni Libiji. Ta je prizorišče konfliktov vse od strmoglavljenja dolgoletnega libijskega voditelja Moamerja Gadafija leta 2011.

Abdel Fatah al Sisi Foto: Wikipedia
Abdel Fatah al Sisi Foto: Wikipedia

PARIZ, KAIRO>“Ni druge izbire. Ob upoštevanju, da se libijski narod strinja, da posredujemo za ponovno vzpostavitev varnostni in stabilnosti,” je v pogovoru za francoski radio Europe 1 dejal Abdel Fatah al Sisi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po strmoglavljenju Moamerja Gadafija je v Libiji kaos. Različne oborožene skupine in provladne enote se bojujejo za nadzor nad ključnimi mesti v državi in nahajališči nafte, kar omogoča plodna tla za delovanje skrajne Islamske države.

Egiptovski predsednik je v ponedeljek odobril letalske napade na IS na območju libijskega mesta Derna, le nekaj ur zatem ko je Islamska država objavila videoposnetek obglavljanja 21 Koptov.

Evropska unija je v ponedeljek sporočila, da ne namerava sodelovati v morebitnem vojaškem posredovanju, se pa bo z Washingtonom in Egiptom posvetovala o skupnih dejanjih. Iz Afriške unije so dali vedeti, da je za Libijo edina rešitev politični dogovor, še navaja AFP.

STA


Najbolj brano